Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европарламентът даде зелена светлина на трима нови кандидати за еврокомисари


Урсула фон дер Лайен

Тримата нови кандидати за еврокомисари, предложени от Урсула Фон дер Лайен, получиха във вторник зелена светлина от правната комисия на Европейския парламент. Тя ги провери за конфликт на интереси, което е предусловие за допускане до задължително изслушване пред ресорните парламентарни комисии. То е насрочено за четвъртък и ако го издържат, новата Европейска комисия ще може да бъде одобрена и да встъпи в длъжност. Очакването е това да стане от 1 декември, месец след изтичането на мандата на сегашната Комисия.

Фон дер Лайен трябваше да търси замяна на трима от кандидатите за еврокомисари, които бяха отхвърлени от Европейския парламент през октомври.

След като изследва декларациите им за финансово състояние, правната комисия прецени, че унгарецът Оливер Вархели, французинът Тиери Бретон и румънката Адина-Йоана Вълян нямат неизяснени проблеми във финансовото си състояние и биографии. За да избегне подозренията, Бретон спешно продаде всичките си дялове и акции в компании и се самозадължи да не участва при вземането на решения от Комисията, отнасящи се до финансиране на организации, за които е работил.

Тримата кандидати бяха номинирани съответно за комисари по разширяването, вътрешния пазар и транспорта, след като първият избор на трите правителства беше отхвърлен от Европейския парламент. Евродепутатите намериха, че докато е бил министър на правосъдието, първият избор на Унгария Ласло Трочани е получавал пари чрез правителствени поръчки за своя фирма. Румънската кандидатка Рована Плъмб пък имаше финансови ангажименти към частни лица в размер на 1 млн. евро, които не беше декларирала. Френската кандидатка Силви Гулар беше отхвърлена заради разследванията, водени срещу нея в Париж за разпореждането с пари докато е била евродепутатка.

Фон дер Лайен все още очаква Великобритания да номинира кандидат за еврокомисар, след като излизането на страната от ЕС беше отложено за 31 януари. Тя поиска името да ѝ бъде дадено до понеделник, но това не се случи. Британският премиер Борис Джонсън увери във вторник в Туитър, че Лондон ще спази ангажимента си да излъчи комисар, но не уточни кога ще стане това.

Говорител на Фон дер Лайен съобщи във вторник, че бъдещата председателка е изпратила днес второ писмо до Джонсън, в което му напомня, че "времето изтича бързо" и че името трябва да бъде изпратено в Брюксел преди края на седмицата. Говорителят добави, че ресорът на британския комисар няма да се обсъжда преди да бъде дадено името и увери, че "много интересни области" са свободни и ще могат да бъдат предложени на Лондон.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

Facebook форум

Най-ново видео

"Няма настроение". С какво е различно това Световно
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00
XS
SM
MD
LG