Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сенатор от опозицията се обяви за временен президент на Боливия


Сенатор Янине Аниес се обяви за временен президент на Боливия след оставката и бягството на Ево Моралес
Сенатор Янине Аниес се обяви за временен президент на Боливия след оставката и бягството на Ево Моралес

Опозиционният сенатор Янине Аниес се обяви за временен президент на Боливия, след като досегашният държавен глава Ево Моралес подаде оставка и избяга в Мексико. Малко по-късно решението бе признато от Конституционния съд, съобщиха световните агенции.

Досега Аниес заемаше поста втори заместник-председател на Сената. Тя поиска властта, заявявайки, че конституцията ѝ позволява да стане временен президент, след като оставки са подали президентът, вицепрезидентът и председателят на Сената, което бе потвърдено и от съда.

„Поради отсъствието на президент и вицепрезидент, като председател на камарата на сенаторите, незабавно поемам президентския пост, както е предвидено по конституция“, каза Аниес под ръкоплясканията на депутати в парламента.

До ситуацията в Боливия се стигна, след като Организацията на американските държави (OAS) излезе с доклад, че са установени сериозни нередности по време на президентските избори в края на октомври, с които Моралес спечели четвърти мандат на поста. Това доведе до масови протести в страната, което в крайна сметка принуди Моралес да подаде оставка и да свика нови избори. Няколко дни по-късно най-дълго управлявалият държавен глава в Латинска Америка избяга в Мексико със самолет.

Моралес обяви ситуацията с неговото отстраняване и изкачването на Аниес до президентския пост за „най-хитрият и пагубен преврат в историята“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG