Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пробив за опозицията в Полша. Противник на управляващите беше избран за председател на Сената


Новият председател на полския Сенат Томаш Гродзки
Новият председател на полския Сенат Томаш Гродзки

Представителят на опозиционната Гражданска платформа Томаш Гродзки е новият председател на горната камара на полския парламент, съобщи Ройтерс.

„Това е победа за демокрацията“, бяха първите думи на Гродзки пред депутатите в Сената. 61-годишният хирург спечели 51 от общо 100 гласа, докато опонентът му от управляващата "Право и справедливост" (PiS) Станислав Каркжевски получи 48.

На изборите през октомври "Право и справедливост" загуби контрола над горната камара на парламента. Това според полските медии може да се окаже голяма спънка пред амбициите на воденото от Матеуш Моравецки правителство да продължи с промените в съдебната система, които предизвикаха критики от страна на европейските институции и гражданското общество.

При управлението на "Право и справедливост" Европейската комисия задейства процедура по чл. 7 от договора за Европейския съюз, която предвижда като крайна мярка за неспазване на основополагащи принципи на съюза отнемане на правото на глас на държавата.

От управляващата партия често гласуваха промени в законодателството с изключителна скорост, което сега ще бъде много по-трудно, тъй като за всяко решение на долната камара ще трябва да има одобрение от Сената.

В седмиците след изборите през октомври полските медии съобщаваха за опити от страна на управляващите да привлекат сенатори на своя страна, за да си осигурят мнозинство и в двете камари на парламента.

Полски социолози коментират, че избирането на Гродзки за председател на Сената, допълнено с мнозинство на опозицията в него, ще засили значително нейните позиции, а в същото време ще подкопае властта на "Право и справедливост".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG