Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС наказва Унгария с 1.5 млрд. евро заради лошо управление на еврофондовете


Унгарският премиер Виктор Орбан
Унгарският премиер Виктор Орбан

Унгария прие наказание заради лошото си управление на средства, получавани от ЕС, което може да я лиши от 500 млрд. форинта (близо 1.5 млрд. евро) финансиране, съобщи Ройтерс.

Подробности около наказанието са изложени от комисаря за европейската политика на съседство и разширяване пред комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент. В публикувания на сайта на институцията документ се посочва, че Унгария се е съгласила на 10-процентово намаляване на размера на европейските фондове заради лошото управление на средствата в настоящия бюджетен период 2014-2020 г.

Размерът на глобата от 500 млр. форинта представлява около 2 процента от годишния брутен вътрешен продукт на Унгария.

По данни на Еврокомисията за 2018 г. осем от 30 програми за еврофинансиране, които е трябвало да бъдат коригирани заради проблема им в начина на управление, са били унгарски. Унгария бе определена и като държвата членка на ЕС с най-лошо национално управление и системи за контрол.

В последните години Виктор Орбан се превърна в едно от лицата изповядващи анти-европейска реторика, припомня Ройтерс. Премиерът на Унгария често влизаше в спорове с Брюклсел по отношение на налагането на върховенство на закона и начина, по който Будапеща използва европейските пари. Той е един от лидерите, които се обявиха срещу обвързането на еврофинансирането със спазването на върховенството на закона.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG