Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Светът ѝ е тесен." Светла Цоцоркова, която впечатли международното жури с филма "Сестра"


Светла Цоцоркова

„Този филм съдържа магични портрети, социални и лични конфликти и малките открития на главната героиня, с които тя въвлича в сюжета.“ Така журито на филмовия фестивал в Котбус, Германия, мотивира решението си да присъди голямата награда за най-добър филм на „Сестра“ с режисьор, сценарист и продуцент Светла Цоцоркова.

„Режисьорката рисува портрет на едно семейство, богат на конфликти и с впечатляващи визуални изразни средства“, смята също журито на фестивала. Отличието е придружено с награден фонд от 25 000 евро.

Самата Светла Цоцоркова описва филма си с идно изречение: „Филмът разказва как трагикомичните лъжи на едно момиче са на път да унищожат света на нейното семейство“.

„Във филма има смях, но смях през сълзи. Опитвали сме се смешното да е тъжно, а тъжното да е смешно. Както е в живота“, казва още тя в интервю пред БНР.

Режисьорката признава, че „Сестра“ има и автобиографични черти. „Историята, разказана във филма, и главната героиня, това съм аз. Един човек, който си измисля едни истории, едни лъжи… Светът, в който тя живее, ѝ е скучен.“

Светла Цоцоркова е родена на 6 юни 1977 г. в Бургас. Има опит като сценарист, режисьор, продуцент и актриса. Още с първия си късометражен игрален филм „Живот със София“ печели наградата "Джеймисън" на "София Филм Фест" през 2004 г. Играла е в „Омлет” (1996) - игрална миниатюра на режисьорката Надежда Косева, „Пясъчен часовник” (1999 г.) на Георги Дюлгеров и „Втори дубъл” (2010 г.) на Надежда Косева.

Първият ѝ пълнометражен филм „Жажда“ печели десетки награди от български и международни филмови фестивали. За създаването му тя си партнира с режисьора Светослав Овчаров, а в главната роля е младата актриса Моника Найденова.

В „Сестра“ Светла Цоцоркова работи със същия екип. Сценарият на филма е писан съвместно със Светослав Овчаров, а в главната роля е Моника Найденова. „За да я открия за филма „Жажда“, ми отне две години и половина. Решихме, че няма да губим повече време, за да намерим друг човек. Затова сценарият на „Сестра“ е писан специално за нея“, споделя Цоцоркова. Освен Моника Найденова в главните роли са Светлана Янчева, Асен Блатечки, Елена Замяркова, Валентин Ганев, Иван Савов, Александър Бенев.

Създаването на филма е подкрепено от фестивалите в Арас – Франция, Солун – Гърция, Хонконг – Китай. Веднага след световната премиера филмът е купен за разпространение в Китай и Франция по думите на Цоцоркова.

„Сестра“ печели десетки награди от български и международни филмови фестивали през последните месеци. Той получи специален диплом в програмата „Нови режисьори“ на 67-ия кинофестивал в Сан Себастиан. Филмът получи и награда за операторско майсторство на фестивала „Златна роза“ във Варна, а освен това участва във фестивали в Лондон, Минск, Гьотеборг.

Българската публика ще може да види филма на Светла Цоцоркова през март 2020 г., когато той ще участва в София филм фест.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG