Връзки за достъпност

Извънредни новини

"По принцип и условно". Никой не отрича плана за избиране на Цацаров за шеф на КПКОНПИ


Главният прокурор Сотир Цацаров
Главният прокурор Сотир Цацаров

Депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС отговориха в сряда почти еднакво на журналистически въпроси дали е възможно настоящият главен прокурор Сотир Цацаров да бъде избран от парламента за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

По-рано през деня Свободна Европа публикува информация, потвърдена от източници от три институции, за плана Висшият съдебен съвет (ВСС) да гласува отново Иван Гешев в четвъртък, за да може още следващата седмица Цацаров да бъде предложен за шеф на КПКОНПИ.

"В партията не сме правили обсъждане по темата за бъдещ председател на КПКОНПИ. Не са обсъждани още кандидатури. Срокът не е изтекъл. Предстои. Тогава ще може да видите кои са предложените кандидати", коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

"Няма официално постъпило нито едно предложение за шеф на КПКОНПИ - Сотир Цацаров формално отговаря на условията за поста (...) Ако утре постъпи номинация или ако днес след обяд, след един час постъпи номинация, може да бъде обсъждан", каза в сряда пред журналисти депутатът от "Обединени патриоти" Борис Ячев. По думите му е нормално кандидатура за поста да бъде предложена от най-голямата политическа сила, т.е. ГЕРБ и затова те не са обсъждали евентуални предложения.

"Нямам коментар. Нека да внесат кандидатурата, да изтече срокът, да видим всички кандидатури. Нека да стане факт кандидатурата, тогава ще коментираме. Не сме се събирали още по този въпрос. Има още много време. Има цяла седмица", каза Хамид Хамид от ДПС.

За разлика от депутатите, представляващият ВСС Боян Магдалинчев коментира по същество неофициалната информация. Според него Цацаров би бил добра кандидатура за шеф на антикорупционната комисия.

"Ще кажа и защо - той е наказателен специалист преди да стане наказателен съдия. Отделно 7 години като главен прокурор. Дейността на председателя на антикорупционната комисия е много близко с наказателно-правната материя, с която г-н Цацаров се е занимавал. В този порядък от мисли по принцип и условно казвам, че един такъв специалист би бил подходящ за длъжността", каза Магдалинчев пред журналисти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG