Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Беше нелогично... беше лудост.“ Първото публично изслушване в разследването за импийчмънт в САЩ


Заместник-асистента на държавния секретар Джордж Кент и изпълняващият длъжността посланик на САЩ в Украйна свидетелстват в Конгреса
Заместник-асистента на държавния секретар Джордж Кент и изпълняващият длъжността посланик на САЩ в Украйна свидетелстват в Конгреса

Дейвид Холмс - служителят, за когото се твърди, че е чул американският посланик за ЕС Гордън Съндланд да казва, че Украийна е готова да започне разследване срещу Джо Байдън, ще бъде призован да свидетлства в Конгреса. До това доведоха първите публични изслушвания по разследването в Камарата на представителите на САЩ, което може да доведе до процедура по импийчнънт срещу президента Доналд Тръмп, съобщи Ройтерс.

В продължение на повече от пет часа високопоставените американски дипломати – Уилям Тейлър и Джорд Кент, отговаряха на въпроси за препдполагаемия натиск, който американският държавен глава е оказал върху украинския си колега Володимир Зеленски. Разследването цели да разбере дали е имало връзка между забавените близо 400 млн. долара военна помощ от Вашингтон за Киев и предполагаемо искане от страна на Тръмп за разследване срещу опонента му за изборите през 2020 г. Джо Байдън и неговия син Хънтър.

Тейлър, който е временно изпълняващ длъжността на посланик в Украйна, още един път заяви, че е разбрал от служител в дипломатическата мисия в Киев, за разговор между Тръмп и Съндланд, в който дипломатът е уверил президента, че украинците имат готовност да започнат разследване. По думи на Тейлър този разговор се е провел един ден след телефонното обаждане между Тръмп и Зеленски, в което америкнаският президент вече призна, че е било говорено за Байдън.

Според Тейлър американският президент е бил по-заинтересован от евентуалното разследване срещу Байдън, отколкото от ситуацията в Украйна, която е от ключово геополитическо значение. Забавянето на военната помощ пък е било против интересите на САЩ заради конфликта между Москва и Киев довел до анексията на Крим и сблъсъците в Донбас.

„Това действие беше срещу всичко, което се опитвахме да постигнем. Беше нелогично... беше лудост“, каза Тейлър.

Републиканците, които отправиха въпроси към Тейлър, го атакуваха затова, че не е бил пряк свидетел, а само предава думи на трето лице, както и че не може да предостави доказателства за твърденията си.

По време на пресконференцията с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, Тръмп са пореден път отрече да е извършил каквито и да е нарушения и обяви разследването за „измама“.

„Чувам, че всичко е пълен майтап. Това е измама и не бива да бъде допускано“, каза американският президент.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG