Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Чудесна среща“ в Белия дом. Тръмп и Ердоган обсъдиха Сирия и руските ракетни системи


Президентът на САЩ Доналд Тръмп и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган по време на срещата им в Белия дом
Президентът на САЩ Доналд Тръмп и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган по време на срещата им в Белия дом

Президентите на САЩ и Турция Доналд Тръмп и Реджеп Тайип Ердоган проведоха официална среща в Белия дом, предаде Ройтерс. Двамата лидери обсъдиха обтегнатите отношения между двете страни в последните месеци, но не достигнаха до съгласие по конкретни действия по въпросите за Сирия и руските оръжейни доставки за Анкара.

„Имахме чудесна, много продуктивна среща. Приятели сме от много отдавна, почти от първия ден. И двамата разбираме държавите си“, каза Тръмп. Той добави, че по време на срещата са били дискутирани темите за закупуването на руските ракетни системи С-400 от страна на Турция, както и намесата на Анкара в Сирия, но не сподели никаква конкретика около възможни последващи действия.

Малко след пресконференцията на двамата държавни глави от администрацията на Белия дом публикуваха съобщение с доста по-остър тон. В него бе подчертано, че, за да може да бъде постигнат прогрес по други въпроси, е изключително важно да се реши проблемът с доставката на руските С-400.

Въпреки многократно отправяните заплахи от Вашингтон Анкара закупи от модерните руски отбранителни системи, превръщайки се в първата държава, член на НАТО, която ги прибавя към арсенала си. В отговор от Пентагона обявиха, че изключват Турция от програмата за последното поколение изтребители F-35.

Отношенията между двете страни бяха допълнително влошени, след като Турция започна военна експанзия в северната част на Сирия, няколко дни след като Вашингтон обяви, че оттегля военните си от региона. Тогава Тръмп директно заплаши, че „напълно ще унищожи и заличи“ икономиката на Турция, ако държавата „прекрачи граници“ в действията си в Сирия. Той също така изпрати писмо лично до Ердоган, в което го призова да не бъде „глупак“ и да реши ситуацията по хуманен начин.

В края на октомври Камарата на представителите в американския Конгрес одобри пакет от санкции срещу Турция заради нахлуването ѝ в Сирия.

„Постигнахме съгласие около това да продължим турско-американските връзки върху добра основа. Съгласихме се да отворим нова страница в нашите взаимоотношения“, каза Ердоган по време на срещата във Вашингтон.

След срещата беше съобщено още, че по горещите теми се очаква да работят държавният секретар Майк Помпео и турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG