Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп заплаши, че ще "унищожи и заличи" икономиката на Турция


Президентът на САЩ Доналд Тръмп
Президентът на САЩ Доналд Тръмп

Американския президент Доналд Тръмп отправи заплахи, че „напълно ще унищожи и заличи“ икономиката на Турция, ако държавата „прекрачи граници“ в действията си в Сирия.

„Както и преди съм заявявал, и нека само повторя, ако Турция направи каквото и да било, което аз, в огромната си и недостижима мъдрост, смятам за прекрачване на границата, напълно ще унищожа и залича икономиката на Турция (правил съм го преди!)", заяви държавният глава в Туитър.

Преди година разривът в отношенията между Вашингтон и Анкара доведе до срив в турската лира, който доведе до обезценяването и с близо една трета, спрямо предходната ѝ стойност. През 2019 г. отношенията между двете държави бяха допълнително обтегнати заради решението на турската страна да закупи руски отбранителни системи С-400, което доведе до изваждането им от програмата за производство на производителите F-35.

Думите на президента идват след като преди по-малко от два дни стана ясно, че САЩ ще изтеглят войските си от Сирия, оставяйки инициативата в региона на Турция. От съобщението от Белия дом стана ясно и че Анкара ще проведе планираната от месеци операция в северната част на Сирия, което ще постави в тежка ситуация подкрепяните до момента от американските военни кюрдски милиции.

Решението беляза сериозна промяна в позициите на САЩ, а президентът Тръмп го оправда с големите харчове, които са направени във връзка с конфликта в Сирия. Ройтерс припомня, че едно от обещанията в кампанията му от 2016 г. бе извади страната от „безкрайните войни“.

Въпреки отправената от Тръмп заплаха, в неделя стана ясно, че той е провел разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, като двамата са се разбрали да проведат официална среща във Вашингтон след месец.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG