Връзки за достъпност

Извънредни новини

Думите на Туск за Брекзит и Русия, които досега не можеше да си позволи да каже


Доналд Туск винаги се е откроявал с ясните си позиции, но досега внимаваше заради поста си
Доналд Туск винаги се е откроявал с ясните си позиции, но досега внимаваше заради поста си

Отиващият си председател на Европейския съвет Доналд Туск призова британските граждани да не се отказват от борбата за спиране на Брекзит. По неговите думи напускането на ЕС от страна на Обединеното кралство е „истинският край на Британската империя“.

„Британските избори ще се състоят след месец. Могат ли нещата да се обърнат? Единствените думи, които ми хрумват днес, са прости – не се отказвайте. В този мач ние добавихме време, вече сме в добавеното време, може би дори ще се стигне до дузпи“, каза Туск в реч за откриването на учебната година в Колежа на Европа в Брюж. Той също така предупреди, че излизането на Великобритания от ЕС ще превърне страната във „второразреден играч“, което според него е мнение, споделяно в страни като Индия, Нова Зеландия, Австралия, Канада и други.

Туск сподели, че си дава сметка, че думите му могат да предизвикат полемика и призна, че подобно откровено изказване е можело да предизвика уволнението му преди няколко месеца.

По време на речта си Туск коментира и действията, които е предприемал спрямо Русия, докато е изпълнявал длъжността на председател на Европейския съвет. Той припомни, че не веднъж му се е налагало да убеждава държавите от ЕС да запазят единство по въпроса за продължаването на санкциите срещу Москва заради намесата ѝ в Украйна.

„Русия не е наш стратегически партньор, а наш стратегически проблем“, каза Туск, добавяйки, че целта на президента Владимир Путин е не само да си върне териториите от бившия Съветски съюз, но да отслабва ЕС, чрез постоянни провокации и подхранване на вътрешните разделения.

По думите на бившия полски премиер Европа никога няма да бъде суверенна без да прибщи изцяло Балканите и без Украйна да постигне своята независимост.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG