Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Костов е виновен“, „Съсипаха я тая държава“ и... доматите. Колко българи вярват в клишетата


45% от българите смятат, че "при Живков беше по-добре"
45% от българите смятат, че "при Живков беше по-добре"

„Костов е виновен“, „Преди доматите бяха истински“, „Съсипаха я тая държава“. Това са част от клишетата, с които повечето българи са съгласни и смятат за верни. Това показва изследване на „Галъп интернешънъл“, проведено между 1 и 8 ноември сред 835 пълнолетни българи.

Според 80% от анектираните в България има мафия, а единственият въпрос, по който има по-голямо съгласие е, че „доматите преди са били истински“, което заявяват 84 %. Голямо съгласие има и по твърденията, че преходът в страната все още продължава, което е приемано за вярно от 71% от запитаните, както и че „манталитетът у нас е лош“ - 75%.

Едно от най-популярните клишета е вярно според 74% от хората - твърдението „съсипаха я тая държава“. А 49%, смятат, че е истина, че „Костов е виновен“. По отношение на оценката за лидери на България 45% смятат, че „при Тодор Живков беше по-добре“, 22% са против, а 33% не могат да вземат позиция по въпроса.

Според „Галъп интернешънъл“ съществува закономерност между недоволството на хората от сегашното им състояние и оценката им за прехода. От агенцията посочват, че респондентите с по-ниски доходи твърдят, че преходът все още продължава, докато тези в по-добро материално състояние смятат, че той е свършил.

Важен елемент заемат и партийните пристрастия. Подкрепящите ГЕРБ се противопоставят на твърденията „съсипаха я тая държава“, „всички са маскари“ и „при Живков беше по-добре“. В същото време според привържениците на БСП „демокрацията ни е отнела много“.

Относно фразата „Костов е виновен“, покрепящите червените са по-убедени в истиннността на твърдението, докато сред привържаниците на ГЕРБ има по-сериозно разделение по върпоса. От „Галъп интернешънъл“ обаче подчертават, че това може да се дължи на факта, че изказването на президента Росен Плевнелиев, който заяви, че Иван Костов е отговорен за разделението сред десните в България, е дошло в последните дни на провеждане на изследването.

Резултатите показват също и че по-младите българи са по-позитивно настроени от по-възрастните.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG