Връзки за достъпност

Извънредни новини

Първият ден от болничните да не се изплаща, решиха ГЕРБ и "Обединени патриоти"


Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова
Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова

ГЕРБ и "Обединени патриоти" се разбраха за минимална пенсия от 1 юли догодина от 250 лв., а от 1 януари първият ден от болничните да не се заплаща, съобщи БТА. Вторият и третият ден от болничните ще се поемат както и досега от работодателите.

Това обявиха на брифинг в парламента председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова и лидерите на ВМРО Красимир Каракачанов, и на НФСБ Валери Симеонов. Преди това те са провели коалиционен съвет при лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

В приетия на първо четене този вторник бюджет на държавното обществено осигуряване за догодина беше гласувано най-ниската пенсия за осигурителен стаж и възраст следващата година да бъде 234 лв., срещу което остро възразиха и патриотите, и БСП. "Обединени патриоти" заявиха, че между двете четения ще настояват минималната пенсия да бъде 250 лв., а от БСП ще предложат преизчисление на всички пенсии.

Обявените днес промени ще бъдат внесени като предложения между двете четения на държавния бюджет за 2020 г. от депутатите и от двете парламентарни групи.

"Увеличението на минималната пенсия засяга около 800 000 български граждани", уточни Красимир Каракачанов. Децата на 4,5 и 6 години да ходят задължително на детска градина като държавата ще поеме разходите за такси, са се договорили също на коалиционния съвет.

"Мярката е насочена към приобщаването на децата от ниско социалните слоеве към образователната система", обясни Валери Симеонов.

Постигнато е съгласие три поредни години оттук нататък да бъдат отпускани по 70 млн.лв. за изграждане на ясли, детски градини и училища, като ще бъде заделен фонд за целта.

"За да се обвърже финансово този допълнителен разход и въз основа на съществуваща практика в страни от ЕС, първият ден от болничните няма да се заплаща", аргументира предложенията Симеонов. Като мотив добави и изключително големия брой констатирани случаи на злоупотреби. "Има сериозен ръст на болничните спрямо 2013 г."

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG