Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хонконг изпадна в рецесия за първи път от 10 години


Мъж крачи сред тухли, разпръснати от протестиращите в центъра на Хонгконг
Мъж крачи сред тухли, разпръснати от протестиращите в центъра на Хонгконг

Икономиката на Хонконг изпадна в рецесия след месеци антипправителствени протести, съобщава Би Би Си.

За първи път от десет години икономиката се свива в две последователни тримесечия, което е категоричен признак за рецесия.

От края на септември до средата на ноември тя е намаляла с 3,2% в сравнение със същия период на миналата година. Това е второ свиване спрямо първите три месеца след началото на протестите.

В сравнение с третото тримесечие на 2018 г., сега хонконгската икономика е с 2,9 процента по-малка.

Основните причини са отливът на туристи и загубите, които търпят търговците заради безредиците по улиците, предизвикани от уличните схватки, които водят демонстрантите и полицията, смята Би Би Си.

Протестите започнаха през юни, след като правителството се опита да прокара закон, който би позволил граждани на Хонконг да бъдат екстрадирани в Китай като заподозрени по престъпления. Това беше разтълкувано от гражданите като ограничение на свободите и на независимостта на съдебната власт.

Проектозаконът беше оттеглен, но протестиращите разшириха исканията си и ги насочиха срещу полицията и начинът на администрирането на Хонконг, който има статут на специален административен район в Китай, от страна на властите в Пекин.

Хонконг е десетата по големина търговска зона и е 11-ият по големина банков център в света.

Междувременно в петък за пети пореден ден продължават протестите в града. Затворени са училища и магистрали, а студенти са се барикадирали в университетските кампуси. Протестиращите настояват властите да обещаят, че на 24 ноември, както е предвидено, ще се състоят избори за районни съвети. Смята се, че те ще покажат какви са нагласите на жителите на полуавтономната китайска територия, отбелязва Асошиейтед прес.

Същевременно министърката на правосъдието на Хонконг Тереза Чен, която е на посещение във Великобритания, бе преследвана и тормозена от група демонстранти в Лондон, съобщиха Асошиейтед прес и ТАСС.

Чен, която е един от вносителите на отключилия протестите законопроект, е паднала и наранила ръката си. Според китайското посолство в Лондон тя е била блъсната от тълпата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG