Връзки за достъпност

Извънредни новини

Арести и блокади на движението по време на протеста на "жълтите жилетки" в Париж


Протестът в Париж, 16.11.2019 г.
Протестът в Париж, 16.11.2019 г.

Полицията задържа 24 участници в протестите на "жълтите жилетки”, който се проведе в събота в Париж, съобщи Асошиейтед прес.

Силите на реда са използвали и сълзотворен газ срещу демонстрантите. По-рано няколко десетки участници в протестите на движението "жълтите жилетки" се опитаха да блокират парижко околовръстно шосе на северозапад от столицата. За няколко минути движението напълно бе спряно. След това полицията разгони протестиращите. Няколко десетки демонстранти участваха в акция на площад "Италия" в 13-и парижки район, където изградиха малка барикада от отпадъци и парчета от метална ограда, след което я подпалиха.

Поне 20 метростанции в центъра на града са затворени. Някои заведения се предпазват със заграждения от непредсказуемия ход на "жълтите жилетки”, съобщи БНР. Полицията е мобилизирала всичките си ресурси срещу действията на крайни активисти, които неизменно се врязват в шествията.

Една година след първия митинг, събрал около 300 000 души, недоволните от социалната система се опитват да дадат нов тласък на движението. В социалните мрежи протестиращите са обявили над 270 акции из страната.

Въпреки затишието си в последно време, "жълтите жилетки" се наложиха като трайна протестна сила, която тръгна от недоволството от цените на горивата и прересна в широк отпор срещу системата, макар е с разнопосочни желания.

Проучване на общественото мнение от сряда показва, че 55% от французите продължават да подкрепят "жълтите жилетки", а 63% казват, че не искат протестите да започват отново.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG