Връзки за достъпност

Извънредни новини

АЕЖ поиска Борисов да поеме ангажимент за свобода на медиите и настоя за оставката на Горанов


Владислав Горанов
Владислав Горанов

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) поиска от премиера Бойко Борисов негови министри и партийни функционери от ГЕРБ да не оказват натиск върху медиите. В декларация, публикувана в понеделник, се настоява министър-председателят „да се ангажира, че натискът върху свободата на словото ще бъде преустановен и че няма да толерира арогантно отношение към журналисти от страна на членове на кабинета му или партийни функционери на ГЕРБ“.

АЕЖ настоява също финансовият министър Владислав Горанов или да подаде оставка или да се извини за отношението си към журналист от телевизията на БСП - БСТВ. Горанов отказа да отговаря на въпроси в парламента и заплаши журналист, че на медията, в която работи „ще им спрат парите“. Заканата дойде в отговор на въпрос дали той е предложил безплатния болничен ден.

АЕЖ напомня и скорошните случаи, в които Борисов „обяви, че наблюдава карикатурист, който го рисува, визирайки очевидно Христо Комарницки“, както и отказа му да отговаря на журналистически въпроси, „подразнен от въпрос на журналистката от „Дневник“ Петя Владимирова“. Асоциацията напомня и нежеланието на Борисов да отговаря на въпроси, зададени му от bTV след първия тур на местните избори, когато телевизията излъчи критични материали за ГЕРБ.

АЕЖ обръща внимание и на случая с принудената да напусне телевизия "Черно море" варненска журналистка. Асоциацията настоява за извинение или оставка на варненската общинска съветничка от ГЕРБ Марица Гърдева, публикувала неуместни коментари за журналистическата професия във Фейсбук.

От асоциацията призовават и телевизия Bulgaria on Air да излъчи интервюто с кмета на Варна Иван Портних. Телевизията е поръчала разговора на Елена Кирова от варненската телевизия „Черно море“. Заради него, „тя е принудена да напусне, след като е подложена на унижение заради въпроси, които е задала на кмета“.

„Изборите минаха, но обществото безспорно има интерес да научи защо тя е изгубила работата си“, се казва в позицията на АЕЖ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG