Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гражданите на ЕС във Великобритания ще загубят привилегиите си от 2021 г. 


Борис Джонсън
Борис Джонсън

Европейските граждани в Обединеното кралство ще загубят привилегиите си спрямо останалите чужденци в края на 2021 г. Това заяви британският премиер Борис Джонсън, представяйки плановете си за миграционна политика в неделя.

Тогава изтича преходният период, договорен между британското правителство и ЕС за условията за излизането на Кралството от Общността.

От 1 януари 2021 г. гражданите на ЕС и тези извън него, живеещи във Великобритания ще се ползват с еднакви права и задължения, обясни Джонсън.

Това включва повишени такси за достъп до здравната система, както и петгодишен изчаквателен период, в който може да се получи разрешение за достъп до социални плащания.

Медицинската такса ще поскъпне от 400 на 625 британски лири, отварянето на социалната система ще се удължи за тях от 3 месеца на 5 години.

„ Излизайки от ЕС ние ще имаме нова възможност за честност и да направим така, че всички, които идват тук, да бъдат третирани по един и същи начин. Ние ще направим нашата миграционна система равнопоставена“, заяви премиерът.

Джонсън прокара през парламента искане за предсрочни избори на 12 декември, което да му осигури мнозинство, нужно за ратифициране на сделката му за напускане с ЕС. Той вече обяви, че няма да се възползва от възможността за двукратно удължение на преходния период, уреден в нея, през който европейското право продължава да действа на територията на Обединеното кралство.

Според социологически проучвания, публикувани в събота, в момента неговата Консервативна партия има 10-17 процента предимство пред Либералната.

Вестник „Дейли мейл“ съобщава, че Джонсън планира дебата за Брекзит в Камарата на общините да се проведе на Бъдни вечер, ако спечели изборите.

За вторник вечер е насрочен телевизионен дебат между Борис Джонсън и Джереми Корбин, съобщава Ройтерс. Засега опозицията не дава подробности за миграционната политика, която ще води по отношение на гражданите на ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG