Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сдружение изпраща жалба до ЕК, заради злоупотреби при строежа на магистрала "Хемус"


Коритото на Вит край строежа на магистрала "Хемус" представлява "лунен пейзаж", разоран от тежка техника над моста "Боаза", по посока на Тетевен", констатира "Балканка"
Коритото на Вит край строежа на магистрала "Хемус" представлява "лунен пейзаж", разоран от тежка техника над моста "Боаза", по посока на Тетевен", констатира "Балканка"

Неправителственото сдружение „Балканка“ съобщи, че ще изпрати информация на премиера Бойко Борисов и на Европейската комисия за злоупотреби при строителството на автомагистрала „Хемус“.

В интервю по БНР инж. Димитър Куманов от "Балканка" съобщи, че фирмата, която строи магистралата, вади незаконно баластра от река Вит и я използва за насип на пътя под моста на Боаза.

Районът на река Вит на Боаза при Български извор е пред екологична катастрофа, алармира Куманов.

Той коментира, че с речна баластра не могат да се изграждат насипи за магистрали, тъй като материалът е разнороден по големина и не е сортиран.

От "не се извършват дейности" до "почистване" без разрешение

От екоминистерството първоначално съобщиха, че са получили сигнал от Куманов на 14 ноември, който е проверен и е установено, че „в реката няма техника и не се извършват дейности с изземане на баластра от водния обект. Не са констатирани нарушения, изискващи действия от компетентността на Басейновата дирекция“.

По-късно екоминистерстсвото обяви, че баластра в района е копана и че Басейнова дирекция „Дунавски район“ (БДДР) и РИОСВ-Плевен са издали предписания до областния управител на Ловеч да бъдат спрени всички дейности по реката. От публикуваното съобщение става ясно, че според министерството са извършвани почистващи работи по коритото на реката.

Според ведомството обаче те са предприети без разрешение от министерството, каквото се изисква по Закона за водите и по закона за биоразнообразието.

"През последните две седмици в двете институции (басейнова дирекция и РИОСВ, б.р.) постъпиха сигнали за изземане на баластра от река Вит над село Торос и местност „Боаза“. Веднага след получаването на сигналите, последният от които в неделя – 17.11.2019 г., своевременно е извършвана проверка. В момента на проверките на място не е констатирано наличие на техника във водния обект и не е установен извършителят", заявяват от екоминистерството.

Междувременно Агенция "Пътна инфраструктура" съобщи, че "опитите за внушение", че в магистралата се влага баластра от реката са неверни. Държавната агенция твърди, че не е възлагала дейности край река Вит и че строителят на магистралата "извършва изкопи, насипи, водостоци и селскостопански подлези в участък 1 - между 94-ти и 96-ти км." Насипите се правят със скален материал от кариери за инертен материал, с които дружеството има договор за доставка.

Междувременно от "Балканка" съобщават, че цялото корито на река Вит в близост до строежа на новата магистрала "Хемус" представлява "лунен пейзаж". По техните сведения брегът е разоран от тежка строителна механизация и транспортна техника. "Поне три багера копаеха речна баластра от терасата на река Вид над моста, по посока на Тетевен", констатира "Балканка". Изсечени са и дървета край бреговете на реката. Тяхната основна цел е да пазят брега от ерозия и наводнения.

От сдружението разпространиха видео клипове, които показват следите от техниката, но не и самите багери. За събота е планиран протест на мястото.

Магистрала "Хемус" се строи от държавната компания "Автомагистрали", която в края на миналата година получи чек от правителството за над 1.3 млрд. лв. за магистралата до Велико Търново.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG