Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европарламентът одобри и унгарския кандидат за еврокомисар


Оливер Вархели
Оливер Вархели

Комисията по външни работи на Европейския парламент одобри в четвъртък кандидатурата на унгареца Оливер Вархели за еврокомисар по разширяването. Това стана, след като Вархели отговори на пет допълнителни писмени въпроса, зададени му от евродепутатите, които целяха да установят дали той ще бъде достатъчно независим в решенията си от унгарския премиер Виктор Орбан.

В отговорите си, получени в понеделник в парламентарната комисия, Вархели, който в момента е посланик на Унгария към европейските институции в Брюксел, заявява, че няма да бъде обвързан „с позиции и изявления на никой премиер“. По думите му той защитава само „общия интерес на ЕС и прилагането на европейските закони“.

Вархели е последният от тримата заместващи кандидати, които бъдещата председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен трябваше да предложи на Европейския парламент, след като депутатите отхвърлиха първия избор на Румъния, Унгария и Франция. Миналият четвъртък евродепутатите одобриха предложените замени от Румъния Адина-Йоана Вълян и Франция Тиери Бретон.

В четвъртък ръководствата на политическите групи ще разговарят с тримата старши заместници на Фон дер Лайен – Франс Тимерманс, Маргрете Вестагер и Валдис Домбровскис, след което пленарната зала ще може да гласува окончателно новата Европейска комисия.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG