Връзки за достъпност

Извънредни новини

Промяна в позицията: САЩ приеха, че Израел може да строи селища на Западния бряг


Майк Помпео

Строежът на израелски селища на Западния бряг не противоречи непременно на международното право. Това заяви в понеделник държавният секретар на САЩ Майк Помпео, като по този начин даде знак за промяна в политиката на Вашингтон от последните няколко десетилетия. Помпео се позова на консултации по темата, проведени със специалисти по международно право.

Истината е, че този конфликт никога няма да може да се разреши юридически, а аргументите за това кой е прав и кой не в очите на международното право няма да донесат мир, каза още Помпео. Той добави, че законността на всяко отделно селище ще бъде преценена от израелските съдилища. Изявлението му беше приветствано от израелския премиер Бенямин Нетаняху и критикувано от говорител на палестинския лидер Махмуд Абас.

Час след изявлението на Помпео върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини заяви, че позицията на ЕС остава непроменена и все така оценява като незаконно строителството на селища.

Завоят на Вашингтон идва три години след резолюцията на ООН, в която строежът на селищата е обявен за грубо нарушение на международното право.

Става дума за земи, които израелската армия завзема по време на войната от 1967 г. И до днес статутът им не е уреден заради продължаващи спорове с палестинците. Днес селищата в тези територии са вече 140 и в тях живеят около 600 000 евреи, посочва Би Би Си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG