Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Борим се за демокрация". Защо ескалира напрежението в Хонконг


Хонконг, 19.11.2019 г.
Хонконг, 19.11.2019 г.

През почивните дни напрежението в Хонконг отново ескалира. Протестите срещу правителството не стихват вече пет месеца. Стотици демонстранти се барикадираха в Политехническия университет, а полицията обкръжи сградата и предупреди, че ще използва оръжие, за да възстанови реда, съобщиха световните агенции.

В понеделник сутринта университетският кампус беше скрит в гъста мъгла от сълзотворен газ, припомня БНР. Полицията използва гумени куршуми срещу протестиращите и ги призова да се предадат. Всеки, предал се доброволно, ще бъде обвинен в нарушаване на обществения ред. "Ако демонстрантите продължат да нападат полицейските сили с коктейли „Молотов“, властите ще щурмуват сградата", обяви говорител на полицията.

В Политехническия университет се намират стотици протестиращи. Ръководството на университета се опита да договори свободното им напускане, но полицията не се съгласи. Репортери на място съобщават за нови арести на хора, които са се опитали да напуснат сградата.

„Не ме е страх. Боря се за демокрация и ще остана тук до края“, коментира протестираща студентка.

Протестите започнаха заради оспорван законопроект на правителството в автономния Хонконг, който предвиждаше предаването на заподозрени в различни престъпления на властите на континентален Китай. Макар премиерът Кари Лам да оттегли текста, протестите не стихват.

Тази неделя в Хонконг трябва да се проведат местни избори, но по всяка вероятност ще бъдат отложени. В същото време говорител на британския премиер Борис Джонсън изрази „сериозна загриженост“ за ескалиращото насилие в Хонконг и призова властите да намерят път към примирие. Това предизвика острата реакция на китайския посланик в Лондон Лю Сяомин.

„Китайското правителство остава непоколебимо в решението си да се противопостави на всякаква външна намеса в делата на Хонконг. Призоваваме всички външни сили незабавно да прекратят намесата си във вътрешните работи на Китай, както и опрощаването на насилието в Хонконг“, заяви Сяомин. Той подчерта, че основният приоритет за Хонконг е прекратяването на насилието и възстановяването на реда.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG