Връзки за достъпност

Извънредни новини

Талибаните размениха заложници за свои военни


Двамата освободени университетски преподаватели Кевин Кинг и Тимъти Уийкс
Двамата освободени университетски преподаватели Кевин Кинг и Тимъти Уийкс

Двама заложници са освободени от талибаните Афганистан в замяна на освобождаването на трима военни, съобщиха световните медии като се позоваха на официални източници в Кабул.

Двамата пуснати пленници са американецът Кевин Кинг и австралиецът Тимъти Уийкс - преподаватели в Американския университет в Кабул, заловени през август 2016 г. Според източник на АФП двамата са се качили на американски хеликоптер във вторник в град Забул. Няколко часа по-рано талибаните съобщиха, че трима високопоставени военни са освободени от затвор в Афганистан и са откарани в Катар като част от сделка за размяна на заложници.

Властите в Афганистан определиха сделката като ключова стъпка към започване на преки преговори с бунтовниците талибани, които досега отказват да преговарят с правителството в Кабул. Президентът на Афганистан Ашраф Гани обяви миналата седмица, че решението е било „трудно, но важно“ и е „хуманитарен жест“.

Сред тримата затворници, които бяха освободени от афганистански затвори, е Анас Хакани - водеща фигура на военната групировка „Хакани“. По-възрастният му брат Сираджудин е лидер на фракцията и е сред лидерите на талибаните. Групировката, призната за терористична от САЩ и няколко други държави, стои зад няколко атентата в Афганистан, взели десетки жертви.

Другите двама освободени затворници са Хафиз Омари и Хаджи Мили Хан. Според местни медии тримата се предвижда да останат под домашен арест в Катар. Там се намира представителство на талибаните, с които САЩ и Афганистан преговарят от години за прекратяване на продължаващата 18 години война в азиатската държава.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG