Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Най-добре да бъде Цацаров". Управляващите номинираха главния прокурор за шеф на КПКОНПИ


Сотир Цацаров отказа да коментира дали иска да оглави КПКОНПИ след преизбирането на Иван Гешев за негов наследник в четвъртък
Сотир Цацаров отказа да коментира дали иска да оглави КПКОНПИ след преизбирането на Иван Гешев за негов наследник в четвъртък

Парламентарните групи на ГЕРБ и "Обединени патриоти" предлагат настоящия главен прокурор Сотир Цацаров за председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). Това беше обявено на извънредна пресконференция на управляващата коалиция в Народното събрание.

"Г-н Цацаров е това, което всички останали не са. От 1992 г. е в системата – съдебната, работи като наказателен съдия, след това е бил ръководител, административен на окръжен съд. Знаете, че дойде в София, стана главен прокурор... Тоест, веднага успя да се впише и една изключително важна институция да я ръководи и то добре. Тоест, проблемът дали ще изберем човек, който да може това нещо да го направи – да отиде в една институция и да я направи работеща, не съществува пред нас", аргументира предложението Емил Димитров-Ревизоро.

По думите му той единствен е водил пъровначалните разговори с Цацаров, тъй като е "единственият безпартиен". Макар че е депутат в "Обединени патриоти" от квотата на ВМРО, формално той не членува в партия.

"Или Цацаров, или да не се занимаваме"

"На практика ние имаме един главен прокурор и имаме още една агенция със сходни функции, на която трябва да намерим човек, който да отговаря на този профил. Всички, искам да кажа, че които сме коментирали този разговор помежду си, казаха така: "Или Цацаров, или да не се занимаваме. Все ни е едно кой ще бъде друг, ако не той", добави Димитров без да уточни кого точно цитира.

Той повтори, че всички депутати, с които е коментирал предстоящия избор на шредседател на КПКОНПИ, са казали: "Най-добре да бъде Цацаров". Но отново не посочи имена.

"Всъщност имаме нужда от него"

"Предложението не е спонтанно, то е дълъг процес. Самият г-н Цацаров не желаеше да се занимава, искаше да остане в системата, в която работи, пред него имаше много предизвикателства – Наказателен кодекс, процес, Закон за съдебната власт... Искаше да бъде сред семейството си, не два часа седмично и вързан за телефона, а по-дълго. Намерихме аргументи, с които успяхме да го убедим, че всъщност имаме нужда от него", заяви още Димитров.

Той напомни, че медиите са "познали" предстоящата кандидатура, а "много други се притесниха от този екип: председател на КОНПИ – г-н Цацаров, г-н Гешев – главен прокурор".

"Цацаров знае къде е границата между институциите"

Според бившия вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Валентин Радев "освен походяща професионална биография, Сотир Цацаров знае къде е границата между институциите и уважава разделението на властите".

На журналистически въпрос по този повод дали народните представители са се поинтересували в кои "две други сгради" се избират т.нар. трима големи в съдебната власт, те опитаха да игнорират темата. При повторно питане зам.-председателят на парламента Емил Христов от ГЕРБ обясни, че думите на Цацаров са били извадени от контекста.

"Той не е член на нито една партия"

"Номинацията може да е политическа, но той не е член на нито една партия", заяви Радев, попитан дали подкрепата на управляващите свидетелства за политическа обвързаност на Цацаров.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова пък отказа да коментира защо управляващите издигат номинацията на Цацаров в последния момент. "Не е последният момент, крайният срок е утре", каза тя. След последвал въпрос защо кандидатурата се обявява на 13 ден от двуседмичния срок за издигане на номинации, депутатите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" си тръгнаха.

Както Свободна Европа вече писа, издигането на Цацаров за председател на КПКОНПИ бе обвързано с бързото прегласуване на заместника му Иван Гешев за главен прокурор.

Мандатът на Сотир Цацаров като главен прокурор изтича през януари догодина. За негов приемник беше избран заместникът му Иван Гешев, но указът за назначаването му все още не е подписан от президента Румен Радев. Председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество се избира от депутатите в Народното събрание с обикновено мнозинство.

Другият официално издигнат кандидат за поста засега е депутатът от "Воля" Симеон Найденов. Видно от мотивите, посочени от партията на Веселин Марешки, "водещ принцип при номинацията на Найденов е необходимостта за всеки важен пост да има възможност за избор и конкуренция на личности".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG