Връзки за достъпност

Извънредни новини

Снежана и Янко Турлакови – спасителите на детството


Снежана и Янко Турлакови
Снежана и Янко Турлакови

“Да бъдеш “Спасител на детството” не е трудно, ако го правиш с любов”, казва Снежана Турлакова.

Националната асоциация за приемна грижа отличи нея и съпруга ѝ Янко с отличието "Спасители на детството" заради това, което правят за специалните деца. Сега семейството се грижи за малко момиче, но в дома им живее и първото им приемно момче със Синдром на Даун – вече на 20 години.

Преди години Турлакови си купуват къща в Петрово, край Стара Загора. “Оказа се, че в селото има дом за деца с умствени увреждания и съседите ме посъветваха да започна там работа”, разказва Снежана пред Свободна Европа.

“Реших да отида и да видя дали мога да се справя с тази работа. С много голямо усилие успях. На третата година настаниха две деца със синдрома на Даун. Връзката с едното дете - момченцето, стана много по-задълбочена”.

Вальо е изоставащ и физически, и умствено от връстниците си, но Снежана вижда неговия потенциал, а не недостатъците му. С времето силно се привързва към момчето. Успява няколко пъти да го заведе у дома, където към с него се сближават и съпругът ѝ, и синът ѝ, разказват от Националната асоциация за приемна грижа.

През 2010 г. съпрузите решават да станат част от приемната грижа у нас и да се борят да доведат в дома си точно Вальо. Тогава той е на 11 години.

“Когато той стана на 16, решихме, че ще остане завинаги при нас, защото така и не се появиха осиновители, а родителите му категорично отказаха всякакви срещи със него”, споделя Снежана. Казва, че е щастлива от избора си и никога не е съжалявала.

“Много се радваме, че продължихме да помагаме и на други деца. Едно момче, което гледахме близо 2 години, замина за Америка, където беше осиновено. Много е щастлив и постоянно се чуваме”.

Семейството Турлакови и днес продължава да спасява детски съдби. Домът им сега се оглася и от смеха на двегодишно момиченце, за което се грижат от няколко месеца, съобщават от Националната асоциация за приемна грижа.

*Отличията "Спасители на детството" бяха връчени на церемония в София от Националната асоциация за приемна грижа и телекомът А1. Тук можете да видите и останалите отличени.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG