Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП и ДПС няма да предлагат конкуренти на Цацаров за КПКОНПИ


Съвсем очаквано нито БСП, нито ДПС ще внесат алтернативни кандидатури на вече номинирания от управляващите за председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) главен прокурор Сотир Цацаров. Това стана ясно часове преди изтичането на крайния срок за внасянето на предложения в 17.00 часа в сряда, 20 ноември.

Освен Цацаров, до момента има само още един кандидат за поста. Това е депутатът от "Воля" Симеон Найденов. Видно от мотивите, посочени от партията на Веселин Марешки, "водещ принцип при номинацията на Найденов е необходимостта за всеки важен пост да има възможност за избор и конкуренция на личности".

Потърсени от Свободна Европа от БСП първо обясниха, че вероятно ще коментират решението си да не номинират никого. Впоследствие обаче партийните пиари спряха да отговарят на обаждания. Телефоните си не вдигаха нито Корнелия Нинова, нито други членове от ръководството на формацията.

"ДПС няма решение да внесе кандидатура"

ДПС също няма да номинира никого. "Парламентарната група на ДПС няма решение да внесе кандидатура", каза пред Свободна Европа народният представител и член на правната комисия Хамид Хамид.

Той побърза да уточни, че словесната конструкция, която използва не означава, че движението има решение да не внася никого. След което добави: "Засега не сме взели решение да внесем, но имаме цял ден, може пак да се съберем и да решим друго".

Хамид уточни още, че след изтичане на крайния срок за номинации, групата на партията ще се събере и ще обсъди кого да подкрепи. По думите му ПГ на ДПС все пак ще изчака да види и концепциите за развитие на КПКОНПИ, които ще представят номинираните.

Променящите се позиции на БСП

От БСП до момента не са коментирали официално мотивите, с които отказват да издигнат когото и да било. По неофициална информация във вторник вечерта на заседание на парламентаристите на левицата се е стигнало до решение да имат собствен кандидат.

"Взехме такова решение, въпреки че сред нас има хора, които настояват за подкрепа на Цацаров", обясниха депутати пред Свободна Европа. В сряда сутринта обаче, непосредствено преди пленарното заседание, групата на БСП се събира отново и взима коренно противоположно решение – няма да се внася предложение.

От "Позитано" 20 обясниха неофициално, че "търсят начин" как да се измъкнат от ситуацията. Ето защо социалистите най-вероятно ще твърдят, че шефът на КПКОНПИ изобщо не бива да се избира от парламента.

"Това е най-безопасно за нас, ако трябва да сме честни. Никой няма да приеме предложението ни друг да назначава председателя на тази комисия. Но пък и няма да издигаме никой срещу Цацаров – така, който иска, ще засвидетелства лоялност към него, а останалите или ще се въздържат, или няма да ги има в зала", обясни представител на социалистите.

Те обмислят и алтернативно решение – за да не заемат позиция, просто БСП да не е в парламента, когато се гласува кандидатурата на Цацаров. От "Позитано" 20 твърдят още, че когато имат "окончателна стратегия", най-вероятно "някой юрист от нас ще каже нещо". В крайна сметка от левицата решиха да говорят в четвъртък.

Главният прокурор Сотир Цацаров бе номиниран за шеф на антикорупционната комисия преди ден – 24 часа преди изтичането на крайния срок. За това намерение на ГЕРБ обаче се знаеше още преди седмицата. Шефът на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова отказа да отговори на въпроса защо номинацията му бе крита до последния момент.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG