Връзки за достъпност

Извънредни новини

Не е само Перник. Общо 315 хил. души в България са на воден режим


Причина за режима на водата в Перник е ниското ниво на язовир Студена.
Причина за режима на водата в Перник е ниското ниво на язовир Студена.

Общо 315 хиляди души в България са засегнати от водни режими. Това стана ясно от думите на заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който беше извикан да обясни ситуацията с режима в Перник в Народното събрание.

Към момента нарушено водоснабдяване има в 17 области на страната, 40 общини, 12 града, 160 села. Освен Перник, на воден режим са Ловеч, Тетевен, Плевен, Добрич, Котел, Омуртаг и др. По думите на зам.-министъра в Перник режимът е закъснял, докато в другите градове е въведен навреме.

В Перник режимът е закъснял, бившето ръководство на общината въобще не е разгледало предложението на ВиК управителя за воден режим. С кмета на Перник работим много добре в рамките на последната седмица по осигуряване на алтернативи за водоснабдяването на язовира“, каза Нанков.

Според него най-сериозната алтернатива за водоснабдяване на Перник в момента е Владайският канал. По думите му той ще бъде привързан към яз. "Студена" в рамките на следващия месец-месец и половина. Обсъждат се и варианти за алтернативно използване на близкото водохващане, което осигурява питейна вода за село Кладница.

Сред причините за кризата в Перник Нанков посочи старата водопреносна мрежа, заради която по думите му 75% от водата се губи преди да достигне потребителите. Затова се предвижда обновяването ѝ в рамките на настоящия програмен период по оперативна програма „Околна среда“, тоест до 2021 г. Отделно в проекта е включено изграждането на нови четири алтернативи водоизточника и привързването им към водоснабдителната мрежа на Перник.

Заради кризата в Перник беше изслушан и министърът на околната среда Нено Димов, който каза, че за периода 2018-2019 г. ВЕЦ "Студена" не е работил на енергиен режим и не е ползвал големи количества вода от язовира. По думите му с изменения на месечния график е преустановено подаването на вода за промишлено водоснабдяване към "Стомана Индъстри" и Топлофикация "Перник" от язовир "Студена", за което двете дружества са уведомени да използват алтернативни източници от река Струма, за които имат комплексни разрешителни от 2010 г.

„Ежемесечно в графика за използване на водите от язовирите, язовир „Студена“ е единственият, за който се поставя условие за осигуряване на минимален допустим оток в реката след язовира и то само след осигуряване на вода за питейно-битово водоснабдяване, каза още Нено Димов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG