Връзки за достъпност

Извънредни новини

Осъдена в САЩ, приветствана в Русия. Мария Бутина си търси работа


Мария Бутина

Преди месец осъдената за в САЩ руска гражданка Мария Бутина се върна в Москва. В края на април 2019 г. Бутина бе призната за „нерегистриран агент на чуждестранно правителство на територията на САЩ“ като формално обвинение в шпионаж не беше повдигнато.

Тогава руската държава определи присъдата ѝ като политическа поръчка , а споразумението с прокуратурата в САЩ - като принудително самообвинение, предизвикано от „тежките условия в ареста и заплахите за огромна присъда“.

Лице на кампанията

След прибирането в родината ѝ тя е залята от оферти за работа. Една от тях идва от омбудсманката на Русия и е свързана с възможността Бутина да защитава правата на други руснаци, които според Москва са били обект на нечестно правосъдие и са зад решетките в САЩ.

Така Бутина може да се превърне в лице на кампанията на Кремъл, която обвинявава Вашингтон в това, че преследва руснаците по целия свят.

На прексконференцията, на която омбудсманът Татяна Москалкова отправи предложението, бившата затворничка отново каза, че е била несправедливо осъдена и отново благодари на президента Владимир Путин, като напомни, че „той се бори буквално като лъв за всеки гражданин на Руската федерация“.

По време на събитието, което се проведе на 18 ноември, Бутина спомена, че към момента много нейни сънародници са обект на несправедливо отношение. Без да споменава имена, все пак изглеждаше, че тя говори за няколко случая, често споменавани от външното министерство на Русия.

Такива са събитията около Виктор Бут и Константин Ярошенко. Бут беше осъден на 25 години затвор през 2012 г. заради обвинения, свързани с трафик на оръжие. Ярошенко, който е пилот, излежава 20 годишна присъда заради участието му в схема за трафик на кокаин в САЩ. И двамата са арестувани в трети държави и впоследствие екстрадирани в САЩ.

Сравненията с Чапман

Когато Бутина беше арестувана, бяха направени много сравнения с нейния случай и този на друга жена от Русия, която беше обвинена, че работи в полза на руските интереси на територията на САЩ.

Анна Чапман, която получи същото обвинение като Бутина и беше обвинена от ФБР, че е била част от мрежа на „спящи клетки“, беше депортирана в Русия през 2010 г. От тогава досега тя се превърна в звезда, водеща на седмично телевизионно шоу, редактор на бизнес издание и модел на бельо в руски списания за мъже.

Остава да разберем по какъв път ще поеме Бутина.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG