Връзки за достъпност

Извънредни новини

Най-малкото възможно. ЦИК глоби Волен Сидеров с 2 хил. лева за изпълнението в „Референдум“


Волен Сидеров по време на участието си в "Референдум" през октомври
Волен Сидеров по време на участието си в "Референдум" през октомври

Лидерът на Атака и общински съветник Волен Сидеров ще трябва да плати глоба от 2000 лв. за поведението си по време на дебата в предването на БНТ „Редерендум“ в началото на октомври. Политикът е наказан от Централната избирателна комисия (ЦИК), която е решила, че с действията си той е нарушил добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите, които са участвали в диспута.

За нарушенията, извършени от Сидеров, е предвидена глоба между 2 и 5 хиляди лева. ЦИК е решила да наложи минималната санкция заради „принципа за съразмерност на наложеното наказание с извършеното нарушение“.

По време на дебатите от предизборната кампания преди местния вот в началото на октомври Сидеров предизвика безпрецентното влизане на жандармерия в студио на БНТ и принуди водещата на предаването Добрина Чешмеджиева да спре живото предаване.

Според решението на ЦИК вината на Сидеров се изразява в това, че по време на излъчването е използвал квалификации „гей“ и „водещ гей прайда“ по отношение на Ангел Джамбазки. Също така спрямо водещата и две от участничките е отправил обръщение „ма“. Той също така е заявил, че Красимир Каракачанов е „откраднал от българския народ 1 милиард лева, като ги е предоставил на САЩ", се вижда още в решението.

От избирателната комисия посочват още, че извършеното от Сидеров е изрично забранено от нормите в Изборния кодекс.

Настоящият общински съветник може да плати глобата или да я обжалва пред Софийския районен съд.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG