Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е обвинен в корупция


Бенямин Нетаняху
Бенямин Нетаняху

Израелската върховна прокуратура повдигна обвинения срещу премиера на страната Бенямин Нетаняху за корупция, съобщиха световните медии. Престъпленията, в които Нетаняху е обвинен са три: приемане на подкуп, измама и злоупотреба с доверие. Така той става първият израелски министър-председател, който ще бъде призован в съда, докато още е на власт.

Става дума за три отделни случая, които станаха известни през последните години. Първият е свързан с луксозни подаръци, които премиерът е получавал от свой богат приятел в замяна на услуги, правени от Нетаняху в качеството му на шеф на правителството, твърди прокуратурата.

Вторият случай е свързан с издателя на влиятелен вестник, с когото Нетаняху е сключил сделка. Правителството трябвало да приеме законодателни промени, които да навредят на конкурентно издание в замяна на отразяване на работата на правителството и в частност на Нетаняху в положителна светлина.

Третият случай се отнася отново до договорка за положително отразяване, но този път с телекомуникационен оператор. Нетаняху е обещал да въздейства на регулаторите да вземат решения, които са в полза на оператора.

Той отрича всички обвинения. За сделките не признават и другите основни участници в тях. Нетаняху определи повдигнатите му обвинения като „опит за държавен преврат“. Той изрази съмнения в независимостта на съдебната власт и обяви, че няма да се оттегли и ще продължи да ръководи страната. „Няма да допусна лъжата да триумфира“, каза Нетаняху на пресконференция.

Главният прокурор Авишай Манделбилт направи изявление по-рано, в което каза, че решението да повдигне обвинения на действащия премиер е било тежко, но „никой не е над закона“. „Прилагането на закона не е избирателно. То не е въпрос на ляво или дясно. Не е въпрос на политика“, каза Манделбилт.

Според израелското законодателство премиерът не е задължен да напусне поста си, това ще е така само ако той бъде осъден, което може да отнеме години, отбелязва Би Би Си. Възможно е Нетаняху да поиска от парламента да му бъде предоставен имунитет срещу съдебно преследване.

Неправителствени организации изразиха намерение да сезират Върховния съд на Израел с искане Нетаняху да бъде отстранен от поста. Практиката на съда е да отстранява действащи министри, на които е повдигнато обвинение в престъпление от общ характер. Досега обаче не е имало такъв случай с действащ премиер.

Съобщението за повдигнатите обвинения идва на фона на политическа криза в Израел, след като в страната бяха проведен парламентарни избори два пъти от април насам, но правителство още не е формирано. Затова Нетаняху продължава да изпълнява длъжността министър-председател.

Нетаняху е на власт от 2009 г. и е най-дълго управляващият премиер на страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG