Връзки за достъпност

Извънредни новини

Жители на Кричим сезираха прокуратурата за мъртва риба в коритото на река Въча


Река Въча
Река Въча

Риболовни сдружения сезираха прокуратурата за голямо количество мъртва риба в коритото на река В Кричим, съобщи БНР. Причина за измирането на рибата според тях е фактът, че през нощта река Въча пресъхва и започва да тече отново в ранните сутрешни часове.

Според Денис Исов Ловно-рибарско дружество „Видрите“ в Кричим, цитиран от БНР, ситуацията е била особено сериозна през последните три дни, когато рано сутрин в реката няма вода, а рибата агонизира и умира в празното корито. Когато водата се пуска отново сутринта, рибата се отнася по течението.

Нивото на водата в реката зависи от количеството, което подават трите ВЕЦ-а, които се намират по-нагоре по течението ѝ. Два от тях – „Въча 1“ и „Въча 2“ са предупредили министерството на околната среда и водите (МОСВ), че от 18 до 21 ноември спират работа заради ремонт. Ведомството е наредило на ВЕЦ „Кричим“ да компенсира, но само за 18 часа в денонощие.

Река Въча през нощта
Река Въча през нощта

„В тъмната част на денонощието, когато хората спят, когато не може да се види реката от населението, че в нея няма вода“, каза кметът на Кричим Атанас Калчев, цитиран от „Медиапул“.

Заради измирането на рибата от риболовен клуб "Балканка" в четвъртък протестираха пред екоминистерството в София. "В момента е размножителният период на пъстървата и загубите за природата са най-големи. Искаме оставката на Нено Димов, защото рибите не могат да се адаптират и оцелеят в неговото министерство", казват от клуб "Балканка". Същият клуб съобщи преди дни за възможна екокатастрофа с река Вит заради заради използване на речна баластра от нейното корито за строежа на магистрала „Хемус“.

Пред протестиращите от Националната електрическа компания(НЕК) обясниха, че при подаване на вода повече от 18 часа в денонощие има опасност от източване на язовирите. „Основно водите от коритото на Кричим се използват за водоснабдяване на града. През нощта се предполага, че нуждата не е в големи количества“, казва представител на НЕК, цитиран от бТВ. „Освен това, товарът на електросистемата през нощта не е висок и по тази причина операторът не би ползвал тези мощности в случай, че няма консумация.“

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG