Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прозападният Йоханис печели и втория тур на изборите в Румъния


Клаус Йоханис ще бъде отново президент на Румъния в следващите пет години
Клаус Йоханис ще бъде отново президент на Румъния в следващите пет години

Прозападният президент на Румъния Клаус Йоханис печели втория тур на изборите, показват данни от екзит пол проучване. Той побеждава кандидата на левицата Виорика Дънчила, която беше министър-председател допреди няколко месеца.

Проучване на IRES дава 66,5% подкрепа за Йоханис и 33,5% за Дънчила. Друга агенция - CURS-Avangarde, дава 64% от гласовете в подкрепа на настоящия президент.

Според централната избирателна комисия активността е била около 50 на сто.

Втори мандат на Йоханис се очаква да помогне за възстановяваване на проевропейската траектория пред Румъния, след като управлението на левицата бе белязано от корупционни скандали и опити за натиск над съдебната система.

Близо 700 хиляди румънци зад граница също гласуваха. Те имат право да изпратят гласа си и по пощата.

Йоханис и Дънчила завършиха кампаниите си с отделни пресконференции, след като настоящият президент отказа да се яви на пряк дебат с претендента.

Кандидатурата на Йоханис бе подкрепена от управляващата дясноцентристка Национално либерална партия, която има свое правителство на малцинството с премиер Людовик Орбан.

Йоханис бе в основата на съпротивата срещу опита на Социалдемократическата партия и правителството на Дънчила да подчинят съдебната система. Това доведе до серия от протести, като през август бившето правителсво използва и сила срещу демонстрантите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG