Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ти си го избрала, ще си го търпиш". Как П.У.Л.С. помага денонощно на жените жертви на насилие


Аксиния Йорданова, Марияна Евтимова, Екатерина Велева и Юлия Андонова от фондация П.У.Л.С.
Аксиния Йорданова, Марияна Евтимова, Екатерина Велева и Юлия Андонова от фондация П.У.Л.С.

Една от организациите в България, които предоставят закрила на жени и деца, жертви на насилие, е фондация П.У.Л.С., създадена преди 20 години в Перник. Зад нея стоят 13 души – психолози, социални работници, юристи – които помагат на жертви на насилие в създадения за тази цел денонощен кризисен център.

С екипа на фондацията се свързахме в Международния ден за борба с насилието срещу жени. Въпреки натоварената си програма, те се съгласиха да споделят повече за работата си, но при едно условие – целият екип да бъде представен, защото без усилията на който и да е от тях резултатът няма да е същият.

„Хората в нашата организация работят денонощно в помощ на пострадалите от насилие, защото екипът ни е изключително всеотдаен. Вече 20 години хората, които работим в центъра в Перник, даваме всичко от себе си, за да можем да помагаме на хората, които се обръщат към нас.“ Така описва работата на П.У.Л.С. Юлия Андонова, координатор на проектите във фондацията и неин член от 2009 г. Тя ни отделя няколко минути между кризисна ситуация в центъра, с която екипът е трябвало да се справи, и среща по повод деня за борба с насилието над жени.

Всяка година над 250 човека се обръщат към организацията за помощ. „Зад това голямо число стоят тежките истории главно на жени и деца“, казва Юлия.

„За съжаление, ние работим с едни от най-ужасните форми на насилие, които могат да съществуват в нашето общество. Сблъсквали сме се със случаи на изнасилени деца, на жени, които са изнасилени от своите съпрузи или партньори, на жени и деца, които са бити и за малко не са загубили живота си по време на скандал вкъщи. Работим с жертви на трафик с цел сексуална или трудова експлоатация“, обяснява тя.

За жертвите на насилие фондацията поддържа 24-часов кризисен център, който е единствен по рода си в Перник. Негов директор е Аксиния Йорданова, клиничен психолог, която е част от екипа на П.У.Л.С. от 2003 г. На пострадалите се предоставят безплатни консултации с психолози и с юрист. Социалните работници, които посрещат хората в кризисния център, са Людмил Илиев, Румяна Павлова, Александър Йорданов, Кристина Сергиева. Юристът на организацията е Марияна Евтимова, която става част от екипа месеци след създаването на организацията.

„Когато говорим за домашното насилие и насилието над жени, важно е да си дадем сметка, че то е съпътствано от емоции като срам и вина. Хората, които живеят в ситуация на системно домашно насилие много често са убеждавани от човека, който упражнява насилие, че те не стават за нищо, че сами са си го изпросили и че отговорността за поведението на упражняващия насилие е тяхна. Често жертвите са икономически зависими от човека, който упражнява насилие.“

Друг фактор е липсата на подкрепяща среда. „Обкръжението на жената казва „ти си си го избрала, ти ще си го търпиш. Това е твоят мъж, той е баща на децата ти и ти трябва да останеш при него, за да не растат децата ти без баща.“ Всякакви такива неща сме чували. Това са табута, това са лъжи, които удобно стоят в общественото съзнание, за да оправдаят насилника. Има голяма толерантност в обществото към домашното насилие и често вината се хвърля върху жертвата“, казва още Юлия.

Фондацията помага на жертвите да се освободят от чувството за вина и да се върнат към нормалния начин на живот чрез програмата си за социална рехабилитация и интеграция, ръководена от Ася Александрова. Работата с деца се координира от Веселина Иванова.

Фондацията работи и с хора, които са упражнили насилие, но търсят начин да поправят това свое поведение. „В една огромна част от случаите хората, които днес упражняват насилие, в миналото си са били жертви на насилие“, обясни Юлия.

Фондацията е създадена от жени, които „са искали да преборят насилието горе-долу за десет години“. „Такива са били първите им планове и стратегии за работа. Но 20 години по-късно все още не сме преборили насилието“, отбелязва Юлия. Сред тях е Екатерина Велева, която е клиничен психолог и ръководи организацията до днес.

Част от екипа на организацията са и Габриела Заркова, Михаела Боянова, Лидия Иванова. Работата на организацията се подпомага и от много доброволци.

Целият екип на фондация П.У.Л.С заедно с хора, на които са помогнали
Целият екип на фондация П.У.Л.С заедно с хора, на които са помогнали

XS
SM
MD
LG