Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Военна база 99". Румъния показа за първи път базата на НАТО в Девеселу


Базата в Девеселу бе открита през 2016 г.
Базата в Девеселу бе открита през 2016 г.

Румъния за първи път пусна журналисти и дипломати в базата на НАТО, разположена в югозападната част на страната. В нея е разположена система за защита от балистични ракети, наречена Aegis Ashore, която е редовен източник на напрежение между Русия и Запада.

Базата е разположена до град Девеселу, на 180 километра на запад от Букурещ, и е известна под името "Военна база 99". В нея има около 500 румънски войници, 250 американски военни и помощен персонал. "Задачата им е да поддържат системата в готовност 24 часа в денонощието", казва командирът на базата, румънският полковник Разван Братулеску.

По думите на министъра на отбраната на Румъния Николае Чука обиколката за цивилни е организирана като проява на "прозрачност", чиято цел е посетителите да се уверят, че базата има "изцяло отбранителен характер". Той казва, че базата е създадена, за да защити Европа от възможна атака с балистични ракети, идващи от Близкия Изток.

Същото заяви пред румънската служба на Свободна Европа и командир Джон Фицпатрик, само че цитира конкретно Иран като страна, от която би могло да се очаква опасност.

Румъния се присъедини към НАТО заедно с България през 2004 г. – факт, който беше приет негативно от Русия. Според Москва разширяването на алианса е политика, насочена именно срещу Русия, а изграждането на различни натовски бази в Източна Европа е само потвърждение на руските опасения. Базата в Девеселу започна работа в началото на 2016 г.

За Румъния обаче тревогите имат съвсем друг източник - изказването на френския президент Макрон, например, според когото Европа не може повече да разчита на САЩ за защита на натовските европейски държави. За Румъния винаги е било обратното – тя е виждала именно в САЩ основния си натовски партньор.

Обиколката на дипломати и журналисти в базата на НАТО идва няколко дни преди срещата на алианса в Лондон, насрочена за 3 и 4 декември. Там ще бъде отбелязана 70-ата годишнина от създаването на пакта, макар че за всички е ясно, че срещата няма да е само празнична.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG