Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Хората не са престъпници". Как властта ще променя правилата за отдаване под наем чрез Airbnb


Боряна Богданова отдава апартамента си под наем чрез платформата за настаняване Airbnb, която набира все по-голяма популярност в София и по целия свят. По данни на сайта повече от 3 хиляди софиянци отдават апартаментите си на туристи по този начин. Тази дейност отбелязва бум в последните години и вече е обичайна гледка туристи с куфари да влизат и излизат от почти всяка жилищна сграда в центъра на града. А пък собствениците на имоти си докарват така допълнителен доход, който може да надхвърли хиляда лева месечно. Боряна обаче планира да се откаже заради “задаващата се на хоризонта бумащина”.

Тя е научила новината, че управляващите са внесли предложение за промяна в Закона за туризма, според която имотите, отдавани под наем чрез онлайн платформи като Airbnb, Booking, Homeaway, Expedia и Facebook, трябва да бъдат категоризирани подобно на хотелите.

Тази поправка се очаква бъде гласувана между двете четения на закона за държавния бюджет за 2020 г. Авторите на идеята са Менда Стоянов от ГЕРБ, председател на бюджетната комисия, и Валери Симеонов от “Обединени патриоти", който е и зам.-председател на Народното събрание и който неведнъж е инициирал промени, които засягат туризма. Като вицепремиер той обикаляше заведенията по Черноморието, за да следи за тишината и по негова инициатива парламентът прие Закон за защита от шума.

Какво точно се променя?

Частно лице и занапред ще може да настанява гости в стаи или къщи за гости, когато те са част от обитаваното от него жилище. Според готвените промени хотелиерство може да извършва и в стаи и къщи за гости, които не са част от жилището, но за целта трябва да минат категоризация. Ако тази идея бъде приета от депутатите, собствениците на такива имоти ще имат три месеца на разположение, за да ги категоризират. Ако не го направят и продължат да отдават апартамента си чрез Airbnb, ще бъдат глобявани от 500 до 5 хиляди лева. За фирми предвидената санкция е от 1000 до 10 хиляди.

“Това е една ненужна бюрокрация, която ще затрудни дейността на такъв тип обекти, защото това са допълнителни регистрации и събиране на едни незначителни такси”, смята Боряна. Тя и семейството й плащат данъци за приходите, които получават от апартамента си. “Доходът, който идва чрез Airbnb, идва по банков път и той няма как да се укрие, дори е много по-надеждно от някои къщи за гости, които взимат пари на ръка и контролът е много по-различен”, казва тя.

Ако промените бъдат приети, Боряна трябва да има табела с категорията, подобно на хотелите, и удостоверение, че притежава такава. Вносителите на поправките смятат, че така обектът "ще се легитимира пред органите за обществения ред”, а според Боряна много хора ще се откажат. В нейното жилище често отсядат и приятели.

“Вероятно тази бумащина би ни отказала. Това за нас е едно допълнително занимание и има много други причини да го вършим. Ако трябва да се занимаваме прекомерно с него, както би се случило с готвените промени, няма да го правим”.

Някои обаче подкрепят готвените промени. Ростислава Димитрова, която управлява хотел в Слънчев бряг, казва че досегашната практика с отдаването на апартаменти и квартири онлайн “не е лоялна конкуренция”.

“Някои от тях са в сивата икономика и въобще не плащат данъци и смятам, че това трябва да се промени. Хубаво е да има някаква промяна, която да ги следи по-добре”, коментира Димитрова.

“Ние сме вложили пари в хотела и постоянно ивестираме. Вярно е, че отдаващите апартаменти и стаи под наем също инвестират, но не може едните да се възползват само от благата, без да плащат това, което и ние плащаме”.

"Излишна административна тежест"

По данни на AirDNA Market Minder през август 2015 г. предлаганите имоти в София в платформата Airbnb са били 613, а през юли 2019 г. вече са 3030. 37% от туристите избират това настаняване, отчита общинското предприятие “Туризъм”.

Законът за туризма и подзаконовите актове наброяват над 200 страници, в които е обяснено какви са изискванията за всяка отделна категория от 1 до 5 звезди - като се започне от санитарния възел и паркинга и се стигне до изискванията кога да се сменя тоалетната хартия и колко броя закачалки трябва да има в стаята.

Категоризацията се извършва от общините, които определят какъв ще бъде туристическият данък по Закона за местните данъци такси. Той се движи от 20 стотинки до 5 лева. Според Румен Драганов от Националния борд по туризъм готвените промени ще доведат до “излишна административна тежест и нищо друго”. По думите му категоризацията има отношение единственото към местните данъци и такси, а не към отчетността на приходите.

“Трябва е разтоварване на закона. Ако целта е общините да събират туристическа такса от тези, които отдават чрез Airbnb, просто да кажат кой каква категория и да плащат съответните стотинки. Специално при Airbnb много лесно могат да се проследят броят на нощувките, защото електронно може да се даде разпечатка колко хора са отсядали”, коментира пред Свободна Европа Драганов.

“Хората не са престъпници. Те създават икономика. Всеки който отдава квартира в Airbnb, би трабвало да получава от общината поощрение, че той е довел в града посетители , които са похарчили 200 евро за 3 дни. Обратна трябва да е логиката, не да наказваме тези, които привличат хората, които харчат парите си в магазините или за транспорт и развлечения”, смята Драганов.

Как е на други места

В общината в Париж са решили въпроса по този начин. Местната власт получава от електронните платформи разпечатка и всеки собственик на апартамент плаща на тази база.

Десет европейски града публикуваха общо отворено писмо с искане ЕС да регулира онлайн платформите за настаняване и те да бъдат третирани като агенции за недвижими имоти или туристически агенции. “Жилищата трябва да се използват за живеене. Нашите жители не искат повече неудобства, чувство на несигурност и „туристизиране“ на техните квартали”, се казва в писмото от Амстердам, Барселона, Берлин, Бордо, Брюксел, Краков, Мюнхен, Париж, Валенсия и Виена.

“В София има много празни апартаменти и такива платформи позволиха немалка част от тях да се използват. Това води до облагородяване на общи пространства и до развитие на града”, коментира Боряна Богданова. Която скоро очаква вече да е бивш хазяин в платформата Airbnb.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG