Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полицията разпръсна граждански протести за избирателна реформа в Грузия


Протестиращите в Тбилиси настояват за предсрочни избори
Протестиращите в Тбилиси настояват за предсрочни избори

Полицията разпръсна с водни струи и арестува граждани пред парламента в Тбилиси, където втора седмица продължават протести с искания за реформа на избирателната система.

Хиляди граждани отказват да допуснат депутатите в сградата, докато не се съгласят да въведат замяната на мажоритарната с пропорционална избирателна система за насрочените за догодина общи избори. Те настояват за предсрочни избори и издигат плакати срещу управляващата от 2012 г. страната партия "Грузинска мечта".

Според протестиращите в понеделник в столицата са били концентрирани многобройни части на силите за сигурност, които са участвали в разпръскването на демонстрантите.

“Ако протестиращите нарушават закона, държавата трябва да се намеси адекватно”, заяви депутатът от управляващата партия Мамука Миднарадзе, цитиран от Ройтерс.

Парламентът промени избирателната система от смесена в пропорционална, но реформата ще влезе в сила едва през 2024 г. В момента почти половината от депутатите са избрани от мажоритарни райони като те основно представляват управляващата партия “Грузинска мечта”.

Полицията разпръсна с водни струи протестиращите и миналия понеделник, когато бяха задържани 37 души. Те бяха осъдени ефективно на затвор между 4 и 13 дни, като опозицията заяви, че наказанията са политически мотивирани.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG