Връзки за достъпност

Извънредни новини

Румен Радев назначи Иван Гешев и започва дебат за мястото на прокуратурата


Иван Гешев пристига в президентството във вторник
Иван Гешев пристига в президентството във вторник

Президентът Румен Радев подписа във вторник указ за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Това обяви държавният глава по време на свое кратко изявление, след като се срещна със заместника на Сотир Цацаров в президентството. Подобно на изявлението си, с което върна първоначалния избор на Гешев на Висшия съдебен съвет (ВСС) на 7 ноември, Радев не даде възможност за журналистически въпроси.

"Няма как да се вслушам в призивите за нарушаване на Конституцията"

"В началото на месеца върнах предложението на ВСС за главен прокурор и подчертах, че начинът на провеждане този избор трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнения. Повторното гласуване във ВСС не успя да ги разсее. Няма как обаче да се вслушам в призивите за нарушаване на Конституцията, защото върховенството на закона е фундаментът на демокрацията", мотивира се президентът.

От думите му стана ясно, че той няма да поиска от Конституционния съд тълкувателно решение по въпроса дали съдебните кадровици правилно прегласуваха единствената кандидатура за главен прокурор или трябваше да започнат процедурата отначало, давайки възможност за участие на други кандидати.

"Отчетността на главния прокурор приключва с избора му"

Радев обаче обяви, че започва широк обществен дебат за "цялостния модел на българската прокуратура, нейното устройство и функции, мястото й в съдебната система и връзките с други институции". Подчертавайки, че "в българския конституционен модел отчетността на главния прокурор приключва с избора му", президентът обяви, че ще инициира разговори за промени в Конституцията. В тях ще участват "академичната общност, парламентарно представените партии, институции, професионални сдружения и граждански организации".

Очакванията на президента

По повод разговора си с Иван Гешев, Радев спомена, че ясно е изразил пред бъдещия главен прокурор "своите очаквания за справедливост, в чиято основа е независимата и ефективна прокуратура, отнасяща се еднакво към всички, нарушили закона – без оглед на социално положение, политическа принадлежност и участие във властта".

"Българите очакват развръзка за корупцията по високите етажи на властта, за скритите офшорни сметки, фирми и имоти зад граница на политици и магистрати, за "Апартаментгейт", за Българската агенция за безопасност на храните и мобилните инсинератори, за безобразното качество на ремонти и инфраструктурни проекти и много други. За грабежа на КТБ. Изясняването на всички виновни лица и възмездието са истинският тест за новия главния прокурор. Искам да подчертая – не селективно посочвани, а всички виновни. От това зависи дали главният прокурор ще сбъдне надеждите на българите за законност и справедливост."

Отговорите на Гешев

Малко след изявлението на държавния глава, самият Гешев излезе от президенството, за да отговори на журналистически въпроси. Той обаче не пожела да коментира какво точно са обсъдили с Радев, нито какви ще бъдат първите приоритети в работата му като главен прокурор. Отклони и всички въпроси по конкретни разследвания или дела, включително и тези, споменати от президента.

"Не смятам, че съм работил селективно"

"Не смятам, че съм работил селективно. Не само аз, но и екипът от следователи, прокурори и служебни служители, които са работили по това досъдебно производство и това ще стане ясно в хода на самото съдебно производство, което е пред вас. Отделно, аз съзнавам, че ако Вас това специално Ви интересува – това е моята оценка от юридическа гледна точка. Съзнавам, че това дело е натоварено с много други гледни точки, включително политическа, включително идеологическа, включително и всякакви други, така че прокуратурата не може да отговори на други очаквания извън правовите, извън закона, извън наказателния закон и наказателния процес", заяви новият главен прокурор, попитан от Свободна Европа дали като наблюдаващ разследването за източването на КТБ се припознава в призива на Радев прокуратурата да не работи селективно.

Както е известно, държавното обвинение изключи от кръга на заподозрени и обвиняеми по този казус депутата от ДПС Делян Пеевски, за когото основният подсъдим по делото Цветан Василев, че е получавал финансиране от банката по две линии – лично и чрез бизнеса си. Наскоро разследване на "Антикорупционния фонд" установи, че прокуратурата е пренебрегнала десетки документи, свързващи Пеевски с КТБ. Гешев обаче и досега не е коментирал по същество тези данни.

"Вие искате в момента да изкарате нещо негативно на преден план"

Попитан за хода на прокурорската проверка по "Апартаментгейт", той отказа да коментира висящи производства. "Вие искате в момента да изкарате нещо негативно на преден план... Добре, приемете, че прокуратурата е най-лошото в тази държава и може би ще сте щастлива", обърна се Гешев към Силвия Великова от БНР и добави: "По всички [проверки и дела] има развитие, по всички се работи, това дали на вас ви е известно или не ви е известно, дали сте доволни или не сте доволни, е въпрос на интерпретация".

"Прокуратурата се отчита достатъчно според мен"

"Прокуратурата се отчита достатъчно според мен, но някои неща могат да бъдат подобрени в тази насока. Личното ми мнение е че не прокуратурата е, едва ли не, причина за всички проблеми в тази държава, както се опитва да бъде пресъздадено от един, пак ще кажа, политико-олигархичен кръг, както го наричате вие журналистите и върху която идологическа основа се гради идеологията на един кръг от партии. Тази идеологическа основа е че прокуратурата е виновна за всичко в тази държава. Това не е вярно. Това не означава, че прокуратурата няма определени проблеми, които не следва да бъдат решени", заяви новият главен прокурор по повод думите на президента, че отчетността на този пост приключва с избора на неговият титуляр.

"Митът" за безконтролния главен прокурор

Подобно на изложеното в концепцията си за стратегическо управление на прокуратурата, представена пред ВСС, той повтори становището си, че "главният прокурор не е недосегаем и не решава всички въпроси в тази държава".

"Това, което категорично смятам да развенчая, е митът, който политически се изгражда – с политическа цел – за това, че главният прокурор е всевалстен и разпорежда всичко. Това не е вярно. И че той е безотговорен – това също не е вярно. И за това, че той контролира всичко – това също не е вярно. Това е политика, която обясних откъде изхожда", подчерта Гешев, игнорирайки уточнението, че това са констатации на европейски институции като Съда в Страсбург, Съвета на Европа, Венецианската комисия и Комитета на министрите.

Попитан как смята да "развенчае" това схващане, поддържано в редица препоръки и ангажименти на България през последните 10 години, той бе лаконичен: "С обясняване – това, което през годините не е обяснявано достатъчно, ще бъде обяснявано на българските граждани... Точно в този сегмент прокуратурата не е била достатъчно активна и затова определен кръг, без да го определям какъв, успя да изгради донякъде впечатлението, че българският главен прокурор е всевластна, безконтролна и каквато искате още друга фигура. Това, категорично заявявам на българските граждани, че не е вярно".

Мястото на прокуратурата

По повод намерението на президента да започне дебат за конституционни промени, свързани с мястото на прокуратурата Гешев демонстрира, че не вижда друг вариант освен настоящия.

"Аз не знам какво е мнението на президента – къде е мястото на прокуратурата. Моето мнение е част и следва да остане като част от съдебната власт и това е мнението на почти цялата магистратска общност, която представлявам – прокурори, следователи, включително ако щете и на съдебните служители... Ако сте чули правилно – всеки чува обикновено това, което иска да чуе – ако сте чули правилно, президентът каза, поне така аз възприех, че ще инициира дебат по тази тема. Не съм чул за това какво точно президентът смята, че следва да бъде променено, така че аз това, което чух, е широк дебат."

"Не смятам да споделям проблемите на прокуратурата"

Гешев обаче отказа да назове конкретни проблеми в работата на прокуратурата с обяснението, че не е длъжен да ги споделя с медиите: "Не смятам да споделям проблемите на прокуратурата. Да, имаме проблеми, ние знаем кои са нашите проблеми и имаме намерение и ги решаваме... Сега, дали достатъчно бързо или не е въпрос на много фактори, които не смятам да коментирам. Но ние не сме безгрешни, но не сме ние, които сме виновни за всичко".

На въпрос дали протестиращите срещу избора му организации и партии сега трябва да се притесняват, той отрече, подчертвайки, че "следва да се притесняват всички, които нарушават закона".

"Кои са тези, които ме хвалят?"

"Кои са тези, които ме хвалят? Мисля, че бях достатъчно ясен – трябва да се притесняват тези, които не спазват закона и така е във всяка демократична държава. Това дали някой ме хвали, дали не ме хвали, дали прави нещо за мен – не е критерий за нищо. Критерият, който следва да бъде за цялата прокуратура и всички български прокурори, следователи и съдебни служители е дали някой нарушава закона и да следват процедурите, които са уредени в закона. Това е критерият, няма друг критерий. А за вас – вие можете да си правите каквито искате предположения на база хвалене, харесване или нехаресване – това са си ваши интерпретации."

В края на импровизирания си брифинг новият главен прокурор отправи и съвет към политиците – да внасят сигналите си до съответната компетентна прокуратура, "а не да използват главния прокурор за политическа реклама или за пощенска кутия".

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG