Връзки за достъпност

Извънредни новини

13 френски военни загинаха при сблъсък на хеликоптери в Мали


Започнало е разследването на инцидента, при който два френски хеликоптера се сблъскаха в Северен Мали
Започнало е разследването на инцидента, при който два френски хеликоптера се сблъскаха в Северен Мали

13 френски войници загинаха в Мали, когато два хеликоптера са се сблъскали по време на операция срещу джихадистите. Това съобщи Елисейският дворец, цитиран от световните агенции.

Хеликоптерите са участвали в преследване в северната част на Мали, когато са се ударили един в друг и са паднали на земята в пламъци, убивайки всички на борда. Инцидентът, който се е случил в понеделник вечерта, е най-тежкият в историята на френската армия след атаката през 1983 г. срещу сграда в Бейрут, когато загинаха 58 френски военнослужещи. Военното министерство е започнало разследване.

Обстоятелствата все още не са ясни, но по данни на френските власти хеликоптер „Тайгър“ се е сблъскал с транспортен „Кугър“. Сред жертвите са и шестима офицери, съобщава Агенция Франс прес.

ЕС, който има мироопазваща мисия в Мали, осъществявана чрез Франция, изказа съболезнования за жертвите.

В африканската държава, както и в съседните Мавритания, Нигер, Буркина Фасо и Чад, има общо около 4500 френски войници, чиято основна мисия е обучаването на местните сили за сигурност.

38 френски военни са загинали в Мали от началото на мисията през 2013 г. От началото на ноември поне 50 души са загинали в Мали при подновяването на атаките на джихадистите срещу различни обекти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG