Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Имам човек". Как НГДЕК и СУ също се озоваха с по един кандидат за шефското място


Димитър Атанасов
Димитър Атанасов

Конкурсите с по само един кандидат не са запазена марка на прокуратурата. В образованието е същото. Вижте примерите със Софийския университет и Класическата гимназия.

От лятото до края на есента така и не се намери алтернативен кандидат за главен прокурор. През октомври и ноември Иван Гешев беше потвърден с впечатляващо мнозинство.

На този фон изникна нов спорен сюжет – личността на настоящия главен прокурор беше спомената като възможен кандидат за ръководител на овакантената от Пл. Георгиев КПКОНПИ. Според наложения консенсус алтернатива отново не трябваше да има – избор, който силно напомня електоралния процес от времето на социализма, когато се избираше управляваща политическа сила практически от пул само с една партия.

В хода на политическите крамоли почти без медийно внимание остана образователната сфера.

НГДЕК и единственият кандидат

Почти в контекста на летните протести срещу безалтернативната номинация на Гешев се проведе избор за директор на Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК).

Навярно мнозина помнят проблемите около заемането на директорския пост в училището след оттеглянето на управлявалата повече от 3 десетилетия Г. Тончева. В самото начало директор бе С. Бакърджиева, която се оттегли в майчинство след по-малко от 3 години начело. През 2012 г. за изпълняваща длъжността беше назначена завърналата се след дълго и подозрително отсъствие от школското дело Мариела Папазова, за последно част от НГДЕК през първия срок на учебната 1996-1997 г. и изчезнала сякаш без следа, за да се появи отново през 2011 г. като преподавател по заместване.

Какво налага назначението на изпълняващ длъжността мениджър, а не обявяването на конкурс за заемането на длъжността е въпрос, който до днес остава без отговор, пораждайки съмнения.

Конкурсът за директор на НГДЕК бе обявен едва през 2015 г.

Близо 3 години НГДЕК се ръководеше от извънреден изпълнител на директорската функция

За близо 3-те години като извънреден изпълнител на тази функция Папазова опита да се справи с голям дял от алтернативно мислещите учители, в това число и с методи, които съдът обяви за нелегитимни. Един от примерите е Митко Делев, който беше уволняван и връщан със съдебно решение няколко пъти. Липсва и разказ за причините, довели до нуждата от толкова дълъг период, в който една дама изпълнява директорски задължения с извънреден мандат.

Преди 4 години готовите да се положат в директорския кабинет на ул. „Баба“ са цели седем, в това число и учители, които М. Папазова опитва да отстрани. Макар и формално да изпълнява условията си, конкурсът утвърждава крайно противоречивата, но очаквана фигура на Папазова, успяла вече да нанесе видими репутационни щети на едно от елитните училища в България.

Не е само до кандидата. Въпросът е и в комисията

В комисията, осъществила селекцията, присъстват нейните бивши преподаватели от Историческия факултет на СУ проф. Петър Ангелов и проф. Пламен Митев. Допълнително недоверие към почтеността на проведения избор поражда обстоятелството, че Ангелов по това време отдавна е осветлен като агент на ДС, а за Митев е известно, че от 1986 г. е бил на кадрова служба в репресивните служби.

През лятото на 2019 г. НГДЕК получи шанс за нов директор, а навярно – и за нова посока на развитие, различна от твърде напрегнатата обстановка в училището, свързана с постоянните промени в учебната програма, опасността от уволнение на инакомислещите учители, честите скандали с родители и необмислените планове за поредна смяна на местонахождението, свързана с не докрай осъщественото преселване в необитаема сграда на Женския пазар – периферна зона в близост до идеалния столичен център.

Този път готовност за заемане на директорския пост демонстрира само един кандидат – познатата ни вече М. Папазова. Изборът от една възможност е осъществен на 23 октомври 2019 г. По всичко личи, че протяжно дългото директорство на Папазова като изпълняваща длъжността, сторено на границата на разпоредбите на Кодекса на труда (чл. 68, ал. 1, т. 1), изглежда обслужва каузата за ликвидиране на всяко разномислие. Цел, която беше постигната в следващата 4-годишна рамка. Под укритието на една демократична процедура като конкурсния избор биха могли да се осъществяват далеч по-обезпокоителни за обществения интерес замисли, отколкото чрез открито заявени тоталитарни мерки.

Съвсем очаквано за поста директор на НГДЕК е класирана М. Папазова.

Единственият Герджиков. Как се избира ректор на СУ

Датата вече е 17 ноември 2019 г.: Софийският университет посочи своя ректор. Това стана почти на тъмно, а избор почти имаше. Или почти нямаше: защото кандидатът отново беше само един. Според тълкуването на спечелилия колегиалния вот големият брой кандидати за управленския пост следва да се разбира като аларма за криза, от която мнозина желаят да изведат висшето училище.

През 2011 г. кандидатите за ректор на СУ бяха четирима, а през 2015 – двама.

През 2011 г. кандидатите за ректор на СУ бяха четирима, а през 2015 – двама. През 2019 е само един

Дали липсата на алтернативи за ключови постове е сигнал за напредващо добруване, или напротив – за съкрушена опозиция, напълно дерайлирана от процесите, свързани с обществения договор?

Дали отказът от формулиране на друга развойна посока не е част от апатията, превземаща постепенно обществото? И най-вече - онези в това общество, които са способни да артикулират различието и да го отстоят, виждайки как усилията им се обезсмислят от факта, че зависимостите са окупирали обществото напълно, а за всяка важна позиция важи принципът „имам човек“?

Алтернативното образование бива разсипано от безалтернативни директори. И от единствени ректори. Резултатът е този: единствени кандидати за шефове на съществени ресори, глухи за всяко гражданско несъгласие.

Становищата, изказани в рубриката „Мнение“, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Димитър Атанасов

    Димитър Атанасов е завършил история в Софийския университет, специализирал е в Сърбия, Гърция, Албания, Косово и Русия. Изнасял е лекции в СУ, ЮЗУ и НБУ. Автор на изследвания в областта на балканската история и на употребите и злоупотребите с разказите за миналото. Понастоящем работи в Института за етнология и фолклористика с етнографски музей - БАН.

XS
SM
MD
LG