Връзки за достъпност

Извънредни новини

Олег Сенцов получи наградата „Сахаров“ с година закъснение


Олег Сенцов (вляво) получава наградата "Сахаров" от председателя на Европейския парламент Давид Сасоли в Страсбург

Украинският режисьор и правозащитник Олег Сенцов, който беше един от най-известните политически затворници в Русия, най-накрая получи наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта от Европейския парламент.

Церемонията по награждаването се състоя във вторник в Страсбург, година след като институцията му присъди отличието.

Преди да приеме наградата от президента на Европейския парламент Давид Сасоли, Сенцов се обърна към европейските депутати, като ги призова да не забравят жертвите, които Украйна дава в продължаващия конфликт с подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна.

"Всеки път, когато някои от вас се замислят да протегнат ръка за приятелство на Путин над нашите глави, трябва да си спомняте за всеки от 13 000 души убити в Украйна, стотиците наши момчета, държани в затворите, които може би са измъчвани, докато говорим, за кримските татари, които в момента може би са арестувани ", каза Сенцов, аплодиран от европейските законодатели.

Той добави, че приема наградата от името на политическите затворници, държани в руски затвори.

Сенцов, който произхожда от кримския град Симферопол, се противопоставя на руската анексия на украинския полуостров и през 2014 г. беше арестуван от наложените от Москва кримски власти. Беше обвинен в планиране на терористични атентати срещу проруски организации в Крим и беше осъден на 20 г. затвор. На 7 септември, в рамките на размяна на 70 затворници между Русия и Украйна, беше освободен.

Олег Сенцов прекара 145 дни в гладна стачка през 2018 г. с искане Русия да освободи всички украински политически затворници.

Миналата година Европейският парламент присъди на Сенцов наградата „Сахаров“ за защита на човешките права и основните свободи, докато все още беше в затвора. Тогава тя му беше дадена символично като в пленарната зала беше поставен празен стол.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG