Връзки за достъпност

Извънредни новини

Стефан Данаилов почина


Стефан Данаилов беше на 76 години
Стефан Данаилов беше на 76 години

Стефан Данаилов е починал тази сутрин в 00.15 ч., съобщиха от Военномедицинска академия, където актьорът беше приет за лечение преди време.

През лятото Данаилов се подложи на операция на тазобедрената става след падане, а в началото на месеца беше приет във ВМА заради белодробен проблем. През 2018 г. той разкри, че страда от Паркинсон, а 4 години по-рано пребори тежко онкологично заболяване, съобщава бТВ.

БТА припомня, че проф. Стефан Данаилов е роден на 9 декември 1942 г. в София. През 1966 г. завършва актьорско майсторство във Висшия институт за театрално майсторство "Кръстьо Сарафов" при проф. Стефан Сърчаджиев, Методи Андонов и проф. Анастас Михайлов. Към актьорската професия го насочва съпругът на сестра му Росица - актьорът Иван Кондов, който го подготвя и за кандидатстудентските изпити във ВИТИЗ, припомня БТА.

Дебютът му в киното е през 1956 г. Тогава той е на 13 години и участва в детско-юношеския филм "Следите остават" по сценарий на Павел Вежинов. През август 1969 г. е премиерата на първата серия на телевизионния сериал "На всеки километър". За един ден 27-годишният Стефан Данилов, който изпълнява във филма ролята на майор Деянов, и партньорът му Григор Вачков (Митко Бомбата) стават звезди. Следват филмите "Князът" и "Черните ангели", които му носят още по-голяма популярност. За участието си в тях той е удостоен през 1969 г. с наградата за най-добра мъжка роля от фестивала на българското кино "Златната роза" във Варна.

В своята над 50-годишна творческа кариера Стефан Данаилов е изиграл повече от 150 роли в киното, театъра и телевизията. Един от популярните му образи в българското игрално кино е на инструктора по шофиране Яким Донев във филма "Дами канят". От филма остава и култовата реплика на героя му: "Ти знаеш ли, че имаш страшни очи?".

Той е участвал и в редица международни копродукции. Под ръководството на италианския режисьор Луиджи Перели Стефан Данаилов е участвал в седмия сезон на италианския сериал "Октопод" (1994), в минисериала "Рекет", в сериалите "Дело по съвест" и "Дълбоко в сърцето", които му носят голяма популярност в Италия. Участвал е и в българските телевизионни сериали "Стъклен дом" (2010) и"Фамилията" (2013).

В театъра Стефан Данаилов започва да играе през 1966 г. в Драматичния театър "Н. О. Масалитинов" в Пловдив. Първата му голяма роля обаче е през 1973 г. в постановката "Коварство и любов" на Фридрих Шилер в Театъра на народната армия в София.

От 1988 г. Стефан Данаилов преподава в Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов". През 1995 г. е избран за доцент, а през 1999 г. за професор. Сред своите възпитаници и студенти Стефан Данаилов е известен като Мастер.

Другите му известни прякори са бате Серго и майор Деянов, появили се след участието му в сериала "На всеки километър". Прякорът му Ламбо, с който е известен сред приятелите си е в наследство от баща му полк. Хараламби (Ламби) Данаилов.

Освен в киното и театъра Стефан Данаилов се включва и в политиката. Той е бил депутат в шест парламента. От 16 август 2005 г. до 27 юли 2009 г. е министър на културата. На изборите за президент през м. октомври 2011 г. заедно с Ивайло Калфин са кандидати за президент и вицепрезидент от Коалиция за България. От 1975 г. той е член на Българската комунистическа партия. През 2002 г. е избран за член на Висшия съвет на БСП и член на Изпълнителното бюро на партията. От май 2016 г. е един от заместник-председателите на Националния съвет на БСП.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG