Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руска агентка, спасила Сталин, Чърчил и Рузвелт, почина в Москва


Гоар Вартаниан и съпругът ѝ Геворк през 2010 г.
Гоар Вартаниан и съпругът ѝ Геворк през 2010 г.

Гоар Вартанян, бивш руски таен агент, която заедно със съпруга си спасява лидерите на съюзниците през Втората световна война, почина в Москва на 93-годишна възраст. Тя ще бъде погребана в гробището Троякуровское, съобщи говорител на Външното разузнаване на Русия.

През 1943 г. Гоар и съпругът ѝ Геворк работят по предотвратяването на тайната операция на наистите "Дълъг скок", целяща да елиминира съветския лидер Йосиф Сталин, британския премиер Уинстън Чърчил и американския президент Франклин Рузвелт. Тримата лидери се срещат в иранската столица Техеран.

След като научават за заговора, организиран по заповед на фюрера Адолф Хитлер, семейство Вартанян, като част от специална група, успява да разкрие нацистки тайни агенти и да ги спре преди те да реализират плана.

Гоар Вартанян е родена през януари 1926 г. в Гюмри, което по това време се казва Ленинакан в съветска Армения, но се мести в Иран заедно със семейството си в началото на 30-те. Още на 16-годишна възраст се присъединява към анти-фашистка група и впоследствие работи срещу нацистите заедно с Геворк.

Двамата се завръщат в СССР през 1951 г. и още дълги години се подвизават като тайни агенти. Геворк получава наградата „Герой на социалистическия труд“. Той умира през 2012 г. на 87 години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG