Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Аз изпрах 700 млн. долара". Контрабанда, корупция и имоти в Дубай


Колаж Радио Свободна Европа
Колаж Радио Свободна Европа

Митници, контрабанда, китайско карго, изнесени почти 1 милиард долара, имоти в Дубай и накрая убийство. Всичко това го има в историята, която тресе политическия живот в Киргизстан в последната седмица. Всичко започна от съвместното разследване на Радио Свободна Европа, Центъра за изследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP) и киргизкия сайт Kloop.

Разследването е направено с помощта на родения в Китай 37-годишен бизнесмен от уйгурски произход Айеркен Саймаити, който тайно е предоставил на журналистите документи, разкриващи изнасянето на стотици милиони долари от Киргизстан. В центъра на схемата е друг уйгур от Китай – Хабибула Абдулкадир, който обаче е с казахстански паспорт.

Самият Саймаити е бил част от схемата, но след разрив с Абдулкадир е започнал да получава заплахи. Тогава решава да разкаже за общото им минало. На 10 ноември е застрелян в Истанбул.

Схемата

Саймаити е разказал приживе на разследващите журналисти, че бившият зам.-директор на митниците в Киргизстан Раимбек Матраимов е осигурявал чадър над дейността на Абдулкадир, който е изградил „карго империя“ в региона. Разследването разкрива също, че съпругата на митническия шеф е инвестирала в имоти в Дубай заедно с фирма, която е контролирана от Абдулкадир. Обвиненият в злоупотреби бивш зам.-директор на митниците пък е брат на депутата Искендер Матраимов.

Разследването публикува и видео, на което се вижда как Абдулкадир седи на втория ред по време на церемонията по встъпване в длъжност на президента на страната Соронбей Женбеков. Говорителката на държавния глава, Толгонай Стамалиева, коментира, че Женбеков се е срещал с Абдулкадир по време на „голяма среща, организирана от неговия предшественик, Алмазбек Атамбаев“.

След като Саймаити започва да се среща с разследващите журналисти и да им разкрива историята, той решава да се застрахова и кандидатства за гражданство в Турция. Той е одобрен и е трябвало да получи паспорта си на 14 ноември. Преди това е обещал на журналистите да им предаде още финансови документи за аферата. На 10 ноември обаче е застрелян в едно кафене в Истанбул. Турската полиция е арестувала няколко човека във връзка с убийството, но засега не съобщава нито за мотиви, нито за поръчител.

„Аз съм Айеркен Саймаити“

„Аз съм Айеркен Саймаити. Между 2011 и 2016 г. изпрах над 700 милиона долара и ги изнесох от Киргизстан“. Само няколко месеца след като е казал тези думи пред един жуналист, Саймаити е мъртъв. Преди това обаче е успял да предостави немалко документи.

След убийството разследващите журналисти работят почти денонощно, за да сглобят картината - систематични кражби на публични средства от една от най-бедните страни в света. Саймаити е обяснил какъв е поводът да разкрие схемата, в която е бил централна фигура – няколко дни по-рано един от служителите му е бил пребит до смърт. Тогава решил, че само публичността може да го спаси. Уви, не го спасява.

Айеркен Саймаити сам се е наричал перач на пари. Повечето от парите, които е изнесъл от Киргизстан, след това е превеждал по сметки на фирми под контрола на 55-годишния Хабибула Абдулкадир. Това име е нещо като легенда. В Киргизстан много хора са чували името му, но в мрежата не се открива нито една негова снимка. Роднините на Абдулкадир използват различни фамилни имена – като Хадир, Палван, Айбибула, но са популярни с общото название Абдулкадирови.

„Абдулкадирови“

В основата на богаството им е изграденият от тях канал за внос на стоки от Китай в Киргизстан – или без да бъдат декларирани изобщо, или с фалшиви документи. След това тези стоки се разпространяват на пазарите в Централна Азия и Русия. Информацията за това е потвърдена от предоставени от Саймаити документи, както и от интервюта с правителствени източници и търговци. Става дума за около 600 големи камиона (ТИР), които са влизали от Китай в Киргизстан всеки месец. Абдулкадирови контролират не само техния внос, но и този на малкото други играчи на пазари, защото митничарите на всички пунктове били „техни“, твърди разследването.

Доказателствата показват, че дори и малка част от тази дейност не е могла да бъде осъществявана без осигурен от властите чадър. Разпъването му е било работа на бившия митнически шеф Раимбек Матраимов. В Киргизстан е известен като „Раим Милиона“. Документите показват още, че значителна част от така спечелените пари са били връщани за подкупи на представители на правителството.

Дубай

Но дейността на Абдулкадирови не се ограничава само в Централна Азия. Голяма част от парите им, които Саймаити изнася от страната, са насочени към банкови сметки и проекти за недвижими имоти в Обединените арабски емирства, Европа и САЩ.

Съпругата на бившия митнически шеф Матраимов, Улкан Тургунова, е инвестирала в имоти в Дубай. Тя е съсобственик в пететажна мултифункционална сграда в един от кварталите на Дубай. Другите съсобственици се членове на фамилия Абдулкадирови.

Тургунова също е купила земята под сградата, още един парцел и друг апартамент в града. Стойността на сделките е най-малко 12,5 млн. долара. Данните за това са от предоставени документи, тъй като в Дубай не функционира публичен имотен регистър. Нито един от имотите обаче не е вписан в декларациите, които съпругът на Тургунова е бил длъжен да подава като висш държавен служител. Двата парцела и апартаментът са в квартала Джумейра.

На 22 ноември прокуратурата в Киргизстан обяви, че е започнала разследване по изнесената информация в разследването. От съобщението личи, че интерес за тях представляват предимно твърденията, че „неизвестни лица са заплашвали Саймаити с убийство, което го е принудило да напусне страната“.

Няколко дни по-късно парламентът на страната изслуша директора на финансовото разузнаване Бакир Таиров. Той обяви, че е започнал разследване по данните от публикациите. Таиров обяви и първи данни: че изнесените пари не са „около 700 млн. долара“, както се казва в разследването, а дори значително повече – 932 736 000 долара.

Представители на фамилията Абдулкадир, митниците и правоохранителните органи на Киргизстан не са откликнали на многократните опити на Радио Свободна Европа потърси техния коментар.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG