Връзки за достъпност

Извънредни новини

Приложенията на Apple започнаха да показват Крим като част от Русия


Компанията Apple все още не е отговорила на въпросите на Радио Свободна Европа
Компанията Apple все още не е отговорила на въпросите на Радио Свободна Европа

Apple показва полуостров Крим като част от Русия на няколко свои приложения. Действията на американската компания бяха посрещнати с одобрение от Москва, където виждат това като „поправяне“ на предходните грешки. Новината е публикувана дори на сайта на парламента, държавната Дума.

Изобразяването на украинския полуостров в Черно море, като руска територия в приложенията за прогноза за времето и картите, Apple maps, изглежда се случва само за потребители в Русия.

Начинът, по който Крим е изобразен в апликацията Apple maps за потребители в Русия
Начинът, по който Крим е изобразен в апликацията Apple maps за потребители в Русия

Когато приложенията се използват от САЩ, Украйна или други страни в Европа, полуостров Крим е без изобразени граници. Подобна неутрална картина може да се види и при използването на картите на Google, които не дефинират Крим нито като украинска, нито като руска територия.

Русия анексира полуостров Крим през март 2014 г., след като изпрати войски, които завзеха ключови точки, след което бе организиран референдум, обявен за незаконен от повече от 100 страни.

„Полагаме всички възможни усилия обективно да покажем регионите, за чиято принадлежност се спори. Там, където имаме местни версии на Google maps, следваме местните закони, за да покажем имена и граници“, каза говорител на Google пред изданието „Tech Crunch“.

От украинското посолство във Вашингтон заявиха пред Свободна Европа, че са изпратили писмо до Apple, в което са обяснили ситуацията в Крим и са настояли да бъде променена принадлежността на територията.

Външният министър на Украйна Вадим Пристайко пък се обърна директно към Apple в Туитър. „Apple, нека ви обясня по начин, по който ще разберете. Представете си, че се оплаквате как дизайните и идеите ви, плод на дългогодишен труд и част от сърцето ви, са били откраднати от най-свирепия ви враг. Представете си как на никой не му пука от това. Точно такова е усещането, когато наречете Крим руска територия“, написа той.

В сряда от Държавния департамент на САЩ излязоха с позиция, че потвърждават подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, без да споменават конфликта с Apple.

„С действията си компанията демонстрира желание да запази и развие позициите си на руския пазар“, каза председателят на Комисията по информационна политика в руската Дума Леонид Левин. От руския парламент заявиха също, че промените са направени след среща на председателя на Комисията по сигурност и противодействие на корупцията Василий Пискарьов с представителя на Apple за Русия Дария Йермолина.

В последните месеци Русия преговаряше с Apple по въпроса, а досега от американския гигант показваха Крим като неутрална територия, без споменаването на Украйна. Руската Дума бе поставила краен срок за „премахването на неточности относно изобразяването на географската локация на Крим и Севастопол“ в края на април, който бе удължен до средата на май.

Към момента от производителя на iPhone и компютрите Mac не отговарят на въпросите на Свободна Европа относно решението.

Конкурентът на Apple - Google, изобразява Крим по различен начин в зависимост от локацията на потребителите. Това се случи, след като от компанията се съобразиха с руското законодателство и промениха настройките в Google maps, показвайки Крим като руски за потребителите от Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG