Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Докато мога". 70-годишната Пат, която сама почисти 52 плажа от пластмасови боклуци


70-годишната Пат Смит
70-годишната Пат Смит

Преди 2 години Пат Смит – 70-годишна дама от Корнуол, Великобритания, попада на документален филм, показващ замърсяването на океаните с пластмаса. Дотогава тя не е толкова запозната с проблема. Картините, които вижда обаче, оказват огромно влияние върху нея.

„Бях много смутена от видяното и мисля, че това беше първият път, когато истински разбрах, че съществува проблем в океаните, свързан със замърсяването с пластмаса. През следващата нощ не можах да спя и когато станах на сутринта си казах, че трябва да направя нещо по въпроса“, казва Смит пред Би Би Си.

Вместо да дари пари или просто да насочи гнева си към социални мрежи, Смит започва всеки уикенд да почиства по един плаж в региона, в който живее. По нейни думи много от плажовете изглеждат много красиво, ако ги гледаш отдалеч, но в момента, в който почнеш да ходиш по тях, се намират сламки, пластмасови бутилки, мрежи и други боклуци. С торба в ръка и други приспособления Смит собственоръчно почиства плажовe в продължение на брегова ивица от повече от 100 мили. Нейната борба обаче не спира дотам.

Преди да започне с активността си през уикендите Пат се среща с представители на повече от 600 местни фирми, за да им разкаже за нуждата от това те да спрат да изпозлват ненужна пластмаса в работата си. През 2017 г. тя основава организацията „Последна сламка“, като целта ѝ е да повиши информираността по проблема със замърсяванията на природата.

„Тя изчисти 52 плажа само през миналата година. Мисля, че това накара доста от нас да се засрамим“, казва собственичка на кафене в града на Пат. Според нея действията и желанието на възрастната жена да превърна общността в пример за цяла Великобритания по отношение на борбата със замърсяванията с пластмаса е повлияло на всички – от най-малките до най-големите.

По време на почистванията много хора са мислели, че старата жена изпълнява обществено полезен труд във връзка с наложено наказание. Според нея голям проблем е това, че много смятат, че е странно за някого да полага доброволно този труд.

Нейната история става още по-известна, след като Би Би Си я помества в поредицата си „Невероятни хора“, което й помага да започне да работи с други еко активисти от цялата страна. В социалната мрежа Twitter тя се подвизава под прякора „Действащата баба“ (Action nan). Тя дори провежда лекция в серията от събития на популярната платформа Ted Talk.

Следващата задача, която Пат си поставя, е да се бори с боклука, който идва от вътрешността на страната. След като британският парламент съобщи, че ще забрани пластмасовите сламки, тя си поставя за цел да насочи вниманието към други пластмасови изделия за еднократна употреба като опаковките на плодове и зеленчуци в супермаркетите. Основната й цел обаче продължава да бъде да убеди повече хора да намалят или изцяло спрат да употребяват пластмасови изделия за еднократна употреба.

„Занимавам се, защото ми пука. Пука ми достатъчно за внуците ми, защото искам те да усетят поне малко от нещата, на които аз съм успяла да се насладя. И докато мога да се наведа и да вдигна нещо от земята, няма да спра“, казва Пат.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG