Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европарламентът призова всички държави в ЕС да ратифицират Истанбулската конвенция без отлагане


Евродепуатите искат от България без отглагане да ретифицира Истанбуслката конвенция
Евродепуатите искат от България без отглагане да ретифицира Истанбуслката конвенция

Депутатите в Европейския парламент (ЕП) приеха незаконодателна резолюция, с която се призовава Европейският съюз (ЕС) да се присъедини към Истанбулската конвенция и всички нейни държави членки да я ретифицират. Решението бе прието с 500 гласа „за“, 91 „против“ и 50 „въздаржал се“, съобщава пресслужбата на институцията. В документа изрично се призовават седемте държави, които са подписали конвенцията, но още не са я ретифицирали – България, Литва, Латвия, Обединеното кралство, Унгария и Чехия, да го направят незабавно.

Депутатите в европарламента искат Еворпейската комисия (ЕК) да включи борбата срещу насилието, основано на пола, като приоритет в следващата стратегия за равенство между половете. Те също така призовават насилието над жени да бъде включено в каталога на признатите от ЕС престъпления.

Само двама български евродепутати са били „за“ приемането на резолюцията – Илхан Кючюк и Атидже Алиева Вели от ДПС и либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ). Против предложението са гласували 8 български евродепутати. Това са Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков от ВМРО, Асим Адемов и Андрей Новаков от ГЕРБ, Александър Йорданов от ГЕРБ/СДС и Иво Христов, Цветелина Пенкова и Петър Витанов от БСП. Въздържали са се Радан Кънев от „Демократична България“, Емил Радев и Ева Мейдел от ГЕРБ, както и Сергей Станишев и Елена Йончева от БСП.

„Една от три жени в ЕС е преживявала физическо и/или сексуално насилие“, се казва в съобщението от ЕП.

Евродепутатите не пропускат и да осъдят атаките и кампаниите срещу Истанбулската конвенция в някои страни, които „се основават на умишлено неправилно тълкуване и невярно представяне на нейното съдържанието пред обществото“.

В България в началото на 2018 г. кабинетът на Бойко Борисов първо предложи, но после оттегли предложението си Народното събрание да ратифицира конвенцията. Тогава коалиционните партньори на ГЕРБ в управлението – "Обединени патриоти" (ОП), се възпротивиха на ратифицирането с мотива, че „по този начин се осигурява възможност за признаване от България на наличието на „трети пол“. Подобно нещо в текста на документа не се споменава.

След това ГЕРБ внесоха в Конституционния съд искане за тълкувателно решение за Истанбулската конвенция - да бъде проверено дали тя "съответства с конституцията". Съдът обяви, не съответства.

По време на кампанията за европейските избори лидерката на БСП Корнелия Нинова заяви, че твърдо застава против ратификацията на конвенцията.

През октомври специалният пратеник на Службата на Върховния комисар за правата на човека към ООН по насилието срещу жени Дубравка Симонович обяви, че България е интерпретирала неправилно значението на термина "джендър".

По-рано през годината пък "джендър" еволюира до съдебно призната обида, след като Пловдивският окръжен съд реши това по дело срещу шофьор, глобен от КАТ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG