Връзки за достъпност

Извънредни новини

Посолството на Русия изтри от сайта си Русяев, предполагаемият изгонен шпионин


Посолството на Русия в България е изтрило от сайта си името на първия секретар Владимир Русяев. Същото име бе споменавано в публликации като името на изгонения от страната руски дипломат заради шпионаж. Преди месец прокуратурата съобщи, че първи секретар от руското посолство е уличен в шпионаж, след което Министерството на външните работи го обяви за “персона нон грата” и той напусна България.

Тогава обаче нито българските власти, нито посолството на Русия обявиха името на изгонения първи секретар. На сайта на дипломатическото представителство присъстваха девет души с подобна титла. Днес вече са осем и Русяев го няма.

Още тогава украинският сайт “Обозревател” цитира свой анонимен източник, според когото изгоненият за шпионаж се казва Владимир Русяев. Човек с такова име наистина бе записан като първи секретар на сайта на посолството. Името обаче не бе потвърдено от официален източник.

На 16 ноември YahooNews цитира свой източник от разузнаването, който е предоставил кадрова справка за Владимир Русяев и също твърди, че това е изгоненият дипломат. И в този случай нито една институция не потвърди името.

Преди ден публикация в българския сайт Faktor.bg отбеляза, че името на Русяев все още е на сайта на посолството на Русия. Ден по-късно информацията на сайта е редактирана и Владимир Русяев не присъства повече като първи секретар.

Обвинението

По случая първоначално е образувано дело за шпионаж, което обаче е спряно заради дипломатическия имунитет на заподозрения. Досъдебното производство е било образувано по сигнал на ДАНС, според който от септември 2018 г. руският дипломат събирал информация, представляваща държавна тайна, с цел да я издаде на чужда държава.

"В резултат на проведените бързи действия по разследването, фактите в сигнала са потвърдени изцяло. Установено е, че действително от септември 2018 г., в продължение на близо година, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО", се казваше в съобщението на прокуратурата.

Тогава Министерството на външните работи отправи устно искане руските институции да отзоват своя служител в рамките на 72 часа. Това обаче не се случи. На следващия ден руският посланик бе поканен в министерството, където му бе връчена нота, с която се постави срок от 24 часа руският дипломат да напусне България. По-късно посолството на Русия потвърди, че обявеният за “персона нон грата” първи секретар е напуснал страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Как едно кафене в Киев работи въпреки липсата на ток
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00
XS
SM
MD
LG