Връзки за достъпност

Извънредни новини

Много доплащане, малко сестри, ограничен достъп. Доклад на ЕК за здравеопазването в България


България е от лидерите по причини за смърт, които са можели да бъдат предотвратени, заради слабата си политика по превенция и насърчаване на здравословния начин на живот.
България е от лидерите по причини за смърт, които са можели да бъдат предотвратени, заради слабата си политика по превенция и насърчаване на здравословния начин на живот.

Въпреки напредъка си от 2000-та година насам, България продължава да е страната с най-ниска продължителност на живота в ЕС. Страната е от лидерите по причини за смърт, които са можели да бъдат предотвратени, заради слабата си политика по превенция и насърчаване на здравословния начин на живот. Това са част от заключенията в доклада на Европейската комисия отновно състоянието на здравеопазването в страните членки.

„Сериозно застъпените рискови фактори като пушене, употреба на алкохол, лош хранителен режим допринасят до високите нива на смъртност, причинени от сърдечни удари, исхемична болест на сърцето и рак на белия дроб“, се казва в доклада. За България се казва още, че неразвитата превантивна грижа е причина за високия брой хоспитализации и увеличената дейност на болниците. Увеличаващият се брой лечебни заведения пък е повишил още повече процента на лечение, извършвано в тях.

В доклада се подчертава, че въпреки опитаните реформи да се увеличат извънболничните грижи, те са срещнали отпор и са били спирани дори от съдебни състави.

Отбелязва се също, че в послдните 15 години разходите за здравеопазване са се повишили, но това се е случило главно заради нуждата от допълнителни преки плащания от страна на пациентите, т.нар. доплащане. Важен в този аспект е и ограниченият брой услуги, които се подкриват от здравната система. В доклада се отбелязва, че у нас здравни услуги като стоматология, офталмология и рехабилитация се покриват основно чрез допълнително заплащане от пациентите.

Като голям проблем е отбелязан и недостигът на сестри. В България на всеки лекар се пада средно по 1 сестра. Във Финландия, която е лидер по този показател, на всеки лекар се падат средно по 4.4 сестри, а средната стойност за ЕС е 2.4

Според ЕК приоритетни за подобряването на здравеопазването и увеличаването на продължителността на живота са превенцията, увеличаването на достъпността до здравната система, както и развиването на уменията на здравните специалисти. В доклада изрично се подчертава, че в последните години се наблюдава намаляване на нивата на ваксинация, което може да доведе до тежки последствия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG