Връзки за достъпност

Извънредни новини

Фонтани и светещи гъби. Италианска компания спечели конкурса за проект за площад "Света Неделя" в София


Така ще изглежда площад "Света Неделя" според проекта на "Фуксас"
Така ще изглежда площад "Света Неделя" според проекта на "Фуксас"

Столичната община избра победител в конкурса за обновяване на площад „Света Неделя“. Пространството ще бъде обновено по идейния проект на международното архитектурно студио „Фуксас“, стана ясно от публикация във фейсбук страницата на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Проектът на „Фуксас“ предвижда разкриване на античните останки около църквата „Света Неделя“, като над археологическите разкопки ще бъдат създадени стъклени пешеходни пасажи, ще има фонтани пред църквата, нови пешеходни зони, трамвайното трасе по бул. „Витоша“ ще бъде запазено, ще бъде увеличено озеленяването в района и ще бъдат създадени изцяло нови зелени площи покрай трамвайното трасе от Министерството на здравеопазването до ул. „Позитано“, съобщи „Площад Славейков“.

Така ще изглежда площад "Света Неделя" според проекта на "Фуксас"
Така ще изглежда площад "Света Неделя" според проекта на "Фуксас"

„Фуксас“ е италианска компания, основана от Масимилиано и Дориана Фуксас. Тя има 40-годишна история, с клонове днес в Рим, Париж, Дубай и Ню Йорк. Изготвили са над 600 проекта, основно за градски пространства във Франция и Италия, но също летища, музеи, културни центрове, офиси, музикални клубове. „Фуксас“ предлагат проект за възстановяването на катедралата „Нотр Дам“ в Париж, но комисията избира друг.

Международният конкурс за проект на площад „Св. Неделя“, организиран от Столичната община и с жури с председател проф. Паоло Дезидери, предизвика недоволство. Съюзът на архитектите в България възрази заради изискванията, които оставят малко възможности за участие на български архитектурни бюра. След това изискванията бяха променени – критериите бяха занижени наполовина, за да могат да се включат повече кандидати.

В началото на ноември беше обявен паралелен конкурс за проект за обновяване на площада на Съюзът на архитектите в България.

Реконструкцията на площада трябва да започне през 2020 година.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG