Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пардю: България продължава да е пропита с корупция. Визите за САЩ няма да паднат скоро


Бившият посланик на САЩ в България Джеймс Пардю
Бившият посланик на САЩ в България Джеймс Пардю

„България продължава да е пропита с корупция. Особено ме тревожи липсата на свобода на медиите“. Това заяви бившия посланик на САЩ в България Джеймс Пардю в интервю пред БНР.

За бившия дипломат страната ни все още е в процес на преход, а до излизането от него могат да минат години. Според Пардю във времето, в което той е бил посланик, ситуацията не е била перфектна, но е съществувала „конкуренция“, която е карала правителствените представители да се държат отговорно. Тогава отново съдебните дела са отсъствали, но поне корупцията е излизала наяве, което в момента липсва.

„Трябва да се съгласите, че в момента България е еднопартийна държава, няма ефективна опозиция. Дългосрочен ефект от такова управление може да е корупцията“, каза бившият посланик.

Пардю коментира и срещата между Бойко Борисов и Доналд Тръмп в Белия дом, като според него „дипломацията е нещо повече от това да се изтъква непрекъснато положителен имидж на определена страна“. Според него за американския президент темата с корупцията не стои на дневен ред и това води до липсата на натиск върху държавните политики.

След срещата в Белия дом премиерът Борисов заяви, че президентът Тръмп се е ангажирал много активно по темата с отпадането на визите.

„България е далеч от отмяна на визите, тъкмо заради проблемите, за които говоря“, заяви в интервюто си Пардю. Той припомни, че подобни тези са били изказвани още от 2000-та година насам от всички президенти на САЩ и окачестви позицията на Тръмп като „повече като дългосрочно обещание, отколкото като незабавни действия“. Бившият посланик свърза визитата на Борисов в Белия дом със закупуването на изтребителите Ф-16.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG