Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейските институции продължават да разследват Гугъл за събирането на данни


Няколко европейски институции разследват начините, по които Гугъл събира информация за потребителите. Това са заявили представители на Европейската комисия, цитирани от Ройтерс.

„Комисията изпрати въпроси като част от започнало разследване относно практиките на Гугъл по отношение на това как от компанията събират и използват информация. Разследването е в начален етап и продължава“, са заявили от ЕК. Въпросите са били изпратени до няколко фирми, а питанията са били свързани с практиките относно третирането на информация от страна на Гугъл. Отговорите трябва да бъдат върнати в едномесечен срок.

През седмицата от Ройтерс обявиха, че са получили документи, които показват, че европейските институции се фокусират върху информацията свързана с местните услуги, свързани с търсения, онлайн реклами и услуги за таргетиране на потребители, уеб браузъри и др. С това регулаторите целят да разберат точно какъв вид информация се събира и колко важна е тя за отделните компании.

През последните 2 години ЕК наложи глоби в размер на общо 8 млрд. евро на компанията собственик на Гугъл – Алфабет. Също така бе поставено фирмата да промени част от начините си на работа, след като стана ясно, че тя експлоатира монополната си позиция.

През седмицата в американския Сенат беше внесен закон, чиято цел е даде възможност на потребителите да изискват информацията, която големите платформи събират за тях. Ако бъде приет законът ще позволи на потребителите на онлайн услуги да получат възможност да искат информацията им да бъде заличавана, както и да внасят съдебни искове, в случай на злоупотреби от страна на онлайн бизнесите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG