Връзки за достъпност

Извънредни новини

Малтийски бизнесмен получи обвинение за убийството на Дафне Галиция


Малтийският бизнесмен Йорген Фенек е считан за една от ключовите фигури около убийството на Дафне Каруана Галиция
Малтийският бизнесмен Йорген Фенек е считан за една от ключовите фигури около убийството на Дафне Каруана Галиция

Малтийският бизнесмен Йорген Фенек получи обвинение за съучастие в убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция през 2017 г., съобщават световните агенции. Той ще отговаря също по четири други обвинения, сред които и участие в организирана престъпна група. Фенек, който в края на ноември бе арестуван на яхтата си, докато се опитваше да избяга от страната, пледира, че е невинен.

Бизнесменът е считан за една от ключовите фигури около убийството на Галиция. Веднага след ареста си той изказа готовност да даде важна информация по разследването като в замяна поиска да получи защита от наказателно преследване, която обаче му бе отказана. Той е свързан и с множество представители на правителството, което доведе до сътресения в управлението на островната държава.

В същото време премиерът на Малта Джоузеф Мускат, който е обвинен в намеса в разследването, се очаква да подаде оставка на 18 януари, съобщи Франс прес, позовавайки се на източници в неговата Лейбъристка партия. Очаква се той да напусне и всички партийни постове. Мускат е начело на Малта от 2013 г. насам и води партията си от 2008 г.

Във вторник началникът на канцеларията на премиера Кийт Скембри подаде оставка, след като няколко дни по-рано бе арестуван, а впоследствие освободен във връзка с разследването за убийството на Галиция. През седмицата оставка подаде и министърът на туризма Конрад Мици, а министърът на икономиката Крис Кордона временно се оттегли от поста си, за да бъде разпитан от полицията по случая.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG